Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Illustratie van het briefcitaat dat is te zien in de Vincent van Goghstraat in Lekkerkerk.
• Illustratie van het briefcitaat dat is te zien in de Vincent van Goghstraat in Lekkerkerk. (Foto: PR)

Briefcitaat Van Gogh onder Lekkerkerkse lantaarnpaal

  •   336 keer gelezen

LEKKERKERK • Een lantaarnpaal in de Vincent van Goghstraat in Lekkerkerk verlicht vanaf woensdag een briefcitaat van Vincent van Gogh: 'Ik heb meer ideeën in mijn hoofd dan ik ooit zal kunnen uitvoeren, maar zonder dat me dat hindert'.

Het citaat is één van de briefcitaten die tot 18 februari worden geprojecteerd onder lantaarnpalen in 24 verschillende Van Goghstraten door het hele land. Dit is een onderdeel van de Van Gogh belicht-campagne, ontwikkeld door het Van Gogh Museum die de beroemde brieven van Van Gogh in de schijnwerpers zet. "Van Gogh was niet alleen een kunstenaar, maar ook een groot (brief)schrijver', verklaart directeur Axel Rüger van het Van Gogh Museum. "Er is enorm veel interesse in zijn brieven, dus wij gaan ze voor een groot publiek toegankelijk maken. Via een landelijke campagne, een website en een podcastserie kan het Nederlands publiek de brieven zich echt eigen maken en Vincent nog beter leren kennen."

Lantaarnpalen
Bezoekers van de website van het Van Gogh Museum kunnen door een selectie van de 140 jaar-oude brieven struinen. Zij kunnen actief aan de slag door passages te highlighten en favoriete citaten te delen op de website en sociale media. Op de museumwebsite verschijnt tot en met 24 januari elke week een aflevering van de podcast-serie 'Van Gogh belicht'. Hierin lezen bekende Nederlandse acteurs, schrijvers en muzikanten brieven voor van Van Gogh en vertellen wat hen hierin raakt. Voorlezers zijn onder andere Adriaan van Dis, Loes Luca, Kees van Kooten en Lucky Fonz III. De serie - gemaakt door Radiomakers Desmet - is ook beschikbaar op iTunes, Spotify en Soundcloud.

Relevantie
Het Van Gogh Museum bezit het leeuwendeel van Van Goghs brieven. Deze zijn volgens Rüger een belangrijke bron om Van Gogh beter te begrijpen, als kunstenaar en als mens. "Hij schreef niet alleen over zijn schilderijen en wat hij wil bereiken als kunstenaar, maar ook over zijn visie op leven en dood, zijn worsteling met eenzaamheid en zijn behoefte aan liefde en verbintenis. Dat zijn onderwerpen waar iedereen zich mee kan identificeren, ze hebben nog steeds een enorme relevantie."

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK