Afbeelding

Geld voor aanpassingen ‘huiskamer’ De Schouw

Algemeen 317 keer gelezen

LOPIK • Om Dorpshuis De Schouw om te vormen tot 'huiskamer' van Lopik worden enkele aanpassingen aan de inrichting gedaan. De gemeenteraad gaf hiervoor dinsdagavond groen licht.

De bar wordt verkleind, de bibliotheek en foyer 'versmelten' en diverse zitjes moeten een gezelliger uitstraling geven.

Doel is om te komen tot een laagdrempelig dorpshuis, want zoals Hugo Westerlaken het dinsdagavond namens het CDA verwoordde: "De Schouw is een plek voor iedereen, maar is nog niet door iedereen ontdekt. En dat is jammer."

Rode cijfers
Aanleiding tot de veranderingen zijn de structurele rode cijfers en de negatieve beeldvorming onder bewoners en maatschappelijke organisaties ten opzichte van De Schouw. Wat het eerste betreft zal het moeilijk worden om in de toekomst zwarte cijfers te schrijven. De gemeenteraad kon dinsdag kiezen uit drie opties, maar geen van die drie bood een garantie op een positieve exploitatie. 

Toch was politiek Lopik het eens dat het anders moest. Het koos daarvoor in meerderheid –met uitzondering van de ChristenUnie, die meer bedenktijd wenste- om maatschappelijke doelen te combineren met 'scherpe bedrijfsmatige keuzes'. De Schouw moet meer dan nu een ontmoetingscentrum worden. Naast de geschetste aanpassingen, is een belangrijke rol weggelegd voor vrijwilligers, die gaan functioneren als gastheren en -vrouwen. Daarnaast moet de openstelling worden verruimd: De Schouw dient van 's morgens tot 's avonds toegankelijk te zijn. 

Bestuur
De gemeenteraad sprak zijn vertrouwen uit richting het huidige bestuur. "De negatieve reacties in hun richting zijn niet terecht", sprak Hugo van Amerongen (VVD). "De bestuursleden hebben veel moeten slikken. Als gemeente moeten we daarbij de hand in eigen boezem steken. Ook wij hebben steken laten vallen."

Niettemin krijgt het bestuur de opdracht om de personele bezetting terug te dringen, meer gebruikers/bezoekers te trekken, extra vrijwilligers te werven en de dienstverlening te verbeteren. 

Zowel voor 2018 als 2019 wordt een extra subsidie à 70.000 euro verstrekt.

De gemeente houdt ondertussen de vinger aan de pols, benadrukte wethouder Johan van Everdingen: "Niet uit wantrouwen, maar er moet wel verbetering zichtbaar zijn." Alleen dan wordt een nieuwe overeenkomst met stichting Dorpshuis De Schouw aangegaan voor de periode 2020 en verder.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden