Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Stockfoto: Lya Cattel

Verzoeningspoging om buren mee te krijgen in uitbreidingsplannen

  •   1010 keer gelezen

BERGAMBACHT • Om draagvlak voor uitbreiding van zijn melkveebedrijf te krijgen, heeft agrariër Martin Verhoef onlangs zijn buren aan de Zuidbroek in Bergambacht bezocht en nader geïnformeerd. 

Zij hadden met een petitie geprotesteerd tegen grootschalige ingrepen bij zijn melkveehouderij en Kaasboerderij Schep. Weliswaar leidden de gesprekken niet meteen tot verzoening, maar wel tot enig begrip voor zijn situatie.

"Je kan beter blijven praten dan elkaar bestrijden. Ik heb het idee dat de sfeer nu verbeterd is", sprak Verhoef dinsdagavond tot de leden van de commissie Ruimte & Financiën van de gemeente Krimpenerwaard.

Illegaal
Twee buren hadden daar geen trek in. De één wees de commissie op stank, lawaai, verkeersbewegingen en illegale bouw van sleufsilo's. Ze stelde vraagtekens bij het gebrek aan handhaving door de gemeente en de matige communicatie sinds maart van dit jaar. "Het terrein van Schep is intussen vier keer zo groot en Verhoef heeft flink gebouwd zonder vergunning. Dat moet je als gewone burger eens in je hoofd halen."

De politieke vertegenwoordigers waren te spreken over de verzoeningspoging van Verhoef, maar hadden moeite met de illegale bouwactiviteiten. Wethouder Leon de Wit kon dat begrijpen, maar wees op de wettelijke mogelijkheid tot legaliseren als de plannen niet botsen met het bestaande bestemmingsplan. "Daarbij houden we een bouwoppervlak aan van 1,5 hectare. Verhoef blijft daar binnen; Schep zal mogelijk weer een deel moeten afbreken." 

De wethouder zag in deze kwestie geen rol weggelegd als bemiddelaar of politieagent. "Inwoners moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Daarom juichen wij gesprekken tussen beide partijen toe."

Volgens Willem Schoof (GBK) vraagt de situatie om een breder onderzoek. "Het gaat om de juiste afstemming tussen tussen natuur, landbouw en leefbaarheid. Dat is nogal complex. Het verdienmodel van de agrariër schuurt met het woongenot van zijn omgeving." 

Dergelijke geluiden waren ook te horen bij diverse andere partijen. In de raad zal de discussie een vervolg krijgen. Beide veehouders hebben de gemeente Krimpenerwaard inmiddels verzocht om een omgevingsvergunning.

Pieter van der Laan

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK