Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Krimpenerwaard wil dertig miljoen in onderwijshuisvesting investeren

Algemeen 714 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De gemeente Krimpenerwaard trekt de komende tien jaar dertig miljoen euro uit voor onderwijshuisvesting. De gemeente en de schoolbesturen hebben daartoe een overeenkomst getekend.
 
In de komende vijf jaar draait het om nieuwbouw van het vmbo van het Schoonhovens College en de aanpak van de basisscholen Kiezel en Kei en De Ark. Daarbij wordt een multifunctioneel gebouw in Bergambacht niet uitgesloten.

Dat staat in het Integraal Huisvestingsplan (IHP), dat dinsdagavond in de commissie Samenleving werd besproken. Het door bureau HEVO opgestelde meerjarenplan kon op ieders instemming rekenen, omdat het gros van de scholen in de Krimpenerwaard wel een kwaliteitsimpuls kan gebruiken. De aanpak gaat in fasen. De meest urgente gevallen krijgen prioriteit. Nieuwbouw en renovatie worden afgestemd op behoeften, mogelijkheden ter plekke en het liefst in samenhang met andere voorzieningen in de kernen gerealiseerd. Er is een voorbereidingskrediet van 1,2 miljoen euro opgenomen in de begroting.
 
Prognoses
Wethouder Ria Boere gaf aan dat ze het lastig vond om 'op prognoses te sturen'. "Situaties veranderen snel. In 2016 zag je een terugloop van leerlingen, maar nu veert dat aantal weer op. Ik wil er wel voor waken om teveel lokalen te bouwen, omdat je schoolbesturen dan met een toekomstig probleem zou kunnen opzadelen. Op leegstand zit niemand te wachten."

Ze wil maant – aangemoedigd door VVD en ChristenUnie – tot snelheid, want diverse gebouwen zijn toe aan modernisering. Bovendien stijgen de bouwkosten jaarlijks. "Het meest rendabel is sloop en nieuwbouw, waarbij je de vrijkomende locatie kan benutten voor woningen. Dat maakt het kostenplaatje veel aantrekkelijker."

Boere wil dat de scholen hun verantwoordelijkheid nemen, maar dat de gemeente bouwheer blijft. "Ik zit graag dicht op de bedrijvigheid. Dat voorkomt wellicht verrassingen." De wethouder wil ook kleine scholen in de dorpen en buurtschappen handhaven om de leefbaarheid op het platteland te behouden.
 
Noodlokalen
Ze had iets meer moeite om de commissieleden te overtuigen van een tegemoetkoming in de kosten van noodlokalen bij het Schoonhovens College aan de Vlisterweg. Daar trekt ze 80.000 euro voor uit de algemene reserve. 

"Misschien had de school er geen recht op vanwege vanwege het dalende aantal leerlingen, maar het was wel nodig. De leerlingen verbleven tot deze zomer in het bedrijfspand van Wolfson aan de Bergambachterstraat. Dat was geen doen. Het contract met de eigenaar liep af. Daarom werd voor de eerste school dag in september een noodoplossing bedacht, waarin ik me kon vinden. Naar mijn mening heb ik een goede deal gesloten met het schoolbestuur. Alternatieven waren minder toereikend. En je hebt de gemeentelijke plicht om leerlingen huisvesting te bieden", aldus Boere.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden