Afbeelding
Foto: Wim Kroone

Hertenkampbeheerder blij met steun na aantreffen dode dieren

Algemeen 1.938 keer gelezen

BERGAMBACHT • Adri de Bruijn is blij met het medeleven van de trouwe bezoekers van het hertenkamp in Bergambacht en de extra donaties nadat hij eerder deze week drie dode herten aantrof. De dieren zijn wellicht vergiftigd.

De hertenkampbeheerder is nog steeds aangeslagen door de dood van de drie jonge dieren. Wat de precieze oorzaak is, is nog niet bekend. Hertendeskundigen denken aan een traag of snelwerkend gif.

"De dieren krijgen al 26 jaar hetzelfde voedsel van dezelfde leverancier," zegt De Bruijn. "Bezoekers – jong en oud - voeren daarnaast vaak oud brood aan de beesten. Dat is nog nooit verkeerd gegaan. Inmiddels lopen er onderzoeken om te achterhalen wat de doodsoorzaak kan zijn. Ik heb de herten twee weken geleden ontwormd. Dat goedje kan niet de oorzaak zijn en ook giftige bladeren zijn na onderzoek uitgesloten. Eén hertje heeft het overleefd. Het beestje was ziek en liep 'dronken' rond, maar is nu weer bij zijn positieven."

Camera's
Geld om een dood dier op te sturen naar een laboratorium voor onderzoek  heeft Adri de Bruijn niet, maar hij schakelt zoveel mogelijk instanties in om de oorzaak of daarmee een eventuele dader boven water te krijgen.

"Tot nu toe heb ik bij vernielingen door vuurwerk of andere onverkwikkelijke zaken rondom het hertenkamp, zoals het doodtrappen van pauwen, weinig bijval van de instanties gekregen," vervolgt de strijdvaardige beheerder. "Met mijn aangiftes is vrijwel niets gedaan. Ik wilde camera's ophangen, maar dat mocht niet. Nu ga ik wildcamera's installeren. Ik ga via nieuwe borden de bezoekers vragen voorlopig niet meer te voeren tot de doodsoorzaak bekend is. Ik ben blij met het medeleven van de trouwe bezoekers en de extra donaties die ik krijg. Op de rekening staat nog 300 euro, maar daar red ik het dit jaar niet mee. Alle financiële steun kan ik goed gebruiken."

Jarig
Vandaag –vrijdag- viert Adri de Bruijn zijn 65ste verjaardag. "Ik realiseer me nu, dat ik dit vrijwilligerswerk al 25 jaar doe," aldus de jubilaris. "Voordat de visite komt, ga ik nog wat telefoontjes plegen. De dode herten zijn inmiddels afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Dat kost ook weer een aardige duit."

Zondag wordt voor hem een dag van posten bij het hertenkamp.  Op deze dag voert iemand al een jaar lang vele kilo's brood aan de herten, schapen, emoes, ganzen en Indische loopeenden. De Bruijn: "Hij moet daar voor even mee stoppen. Ik kan me niet voorstellen dat er in dat voer iets verkeerd zat, maar ik wil alles uitsluiten."

Een toevallige passant, die haar hond uitlaat, zegt toe met haar viervoeter regelmatig langs het hertenkamp te lopen om de boel in de gaten te houden. "Alle hulp in welkom," besluit De Bruijn.

Wim Kroone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden