Afbeelding
Foto: stockfoto

Lopik houdt jongerenwerk tegen het licht

Algemeen 421 keer gelezen

LOPIK • De nieuwe jongerenwerker in de gemeente Lopik hoeft geen schaap met vijf poten te zijn, maar krijgt wel meerdere taken op zijn bordje.

"Hij of zij is zowel welzijnswerker als dat preventie en handhaving centraal staan. Niet met een opgeheven vingertje, maar er moet wel wat gebeuren. Zowel op het gebied van probleemjongeren als de Lopikse jeugd in totaal", antwoordde wethouder Johan van Everdingen dinsdagavond op vragen vanuit de adviescommissie.

Lopik heeft het jongerenwerk opnieuw tegen het licht gehouden, omdat het gevoel bestond dat het huidige beleid onvoldoende was gedefinieerd. Tevens gaat de huidige jongerenwerker –Marco Betman- de gemeente per januari 2019 na 4,5 jaar verlaten vanwege een nieuwe werkbetrekking.

Whatsapp
Lopik wil het jongerenwerk onderbrengen bij welzijnsorganisatie Pulse. Van Everdingen: "De Lopikse jongerenwerker kan in zijn/haar werkzaamheden deels aansluiten bij het team jongerenwerkers in de gemeente IJsselstein. Zo is er bijvoorbeeld een Jongeren Informatie Punt (JIP), waar jongeren onder andere via whatsapp in contact kunnen komen met de jongerenwerker. Lopik zou daarin mee kunnen draaien."

Het jongerenwerk richt zich in principe op alle jongeren in de gemeente Lopik. Wel is de focus gericht op basisschoolleerlingen vanaf groep 7/8 en 'kwetsbare jongeren'. Van Everdingen: "De jongerenwerker heeft een coachende rol en begeleidt jongeren naar school, werk of voorzieningen. Hij of zij helpt jeugdigen een keuze te maken in hun vrijetijdsbesteding. Jongeren met een meer complexe problematiek kunnen worden begeleid naar het Breed Sociaal Loket (BSL) of de GGZ-praktijkondersteuner. Bij overlastgevende jongeren werkt de jongerenwerker nauw samen met de wijkagent en BOA."

Drank en drugs
De jongerenwerker krijgt ook een rol bij het tegengaan van drank- en drugsgebruik onder jeugd, welk streven staat in een ander beleidsplan (preventie- en handhavingsplan alcohol en drugs 2019-2022) dat dinsdagavond eveneens in de commissie werd besproken. Bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten die aansluiten bij de beleving van jongeren en het signaleren en tegengaan van problemen.

De commissie vroeg aandacht voor de rol van ouders in dit geheel en een terugkoppeling van meldingen aan inwoners. "Er wordt gesproken over een lage meldingsbereidheid, maar wij horen van bewoners dat er vaak niets of te weinig met hun klachten wordt gedaan. Dan laat je het na één of twee keer melden wel uit je hoofd om de politie te bellen", aldus Ron van den Berg namens de PvdA.

Beide stukken moeten nog worden vastgesteld door de gemeenteraad.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden