Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Jaap Jan van Leeuwenburgh hangt een nestkast op voor de torenvalk.
• Jaap Jan van Leeuwenburgh hangt een nestkast op voor de torenvalk. (Foto: Floris Bakker)

Op jacht naar muis die dijk sloopt

  •   640 keer gelezen

LEKKERKERK • De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) plaatst roofvogelnestkasten om zo een muizenplaag op de Lekdijk tegen te gaan.

In totaal komen er veertig nestkasten langs de dijk tussen Krimpen aan de Lek en Schoonhoven: twintig voor kerkuilen en twintig voor torenvalken. "Als je een nestplek creëert, is de kans groot dat een roofvogel of uil zich hier gaat vestigen", verklaart Jaap Jan van Leeuwenburgh, coördinator van de roofvogelwerkgroep. Met een kast voor een torenvalk op zijn schouder klimt hij de trap op die tegen de buitenkant van een boerenschuur staat. In vijf minuutjes is de klus geklaard. Twee ijzeren draadjes bij de ingang moeten voorkomen dat kraaien de kast in gebruik nemen. "Als een kraai ergens landt, spreidt -ie zijn vleugels. Een torenvalk houdt z'n vleugels juist gesloten en duikt direct die kast in."

Het is de eerste van twee kasten die deze dinsdagochtend worden opgehangen bij het melkveebedrijf van de familie De Vries aan de Schuwacht in Lekkerkerk. De tweede kast, die bedoeld is voor de kerkuil, komt op een rustig en donker plekje in de nok van een open schuur te hangen. Of de kasten gebruikt gaan worden? "Dat is afwachten", weet coördinator Stefan van der Heijden van de uilenwerkgroep uit ervaring. "In een goed muizenjaar zie je dat ze er meteen in gaan broeden. En soms duurt het een paar jaar."

Gangen
Het was het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard die de NVWK benaderde met de vraag om mee te denken over de bestrijding van muizen op en rond de dijk. Van der Heijden: "Muizen graven gangen en tasten daarmee de stabiliteit van de dijk aan. daar moet je iets aan doen, maar wel op een milieuvriendelijke manier. Kerkuilen en torenvalken zijn muizeneters bij uitstek en kunnen de aantallen muizen flink reduceren. Met de kasten biedt je de twee soorten een mooie broedgelegenheid. Hopelijk gaat dat ook gebeuren en kunnen ze een gat slaan in het muizenaanbod."

Vorige week zaterdag timmerden tien vrijwilligers de veertig kasten in elkaar. Het waterschap stelde financiële middelen beschikbaar voor de aanschaf van het hout en de schroeven. De kasten moeten er nog deze maand hangen. "Hoewel de vogels pas in het voorjaar broeden, zoeken ze nu al een geschikte broedplek", legt Van Leeuwenburgh uit.

Inmiddels heeft de NVWK met verschillende bewoners langs de dijk afspraken gemaakt over het ophangen van de kasten. Tot nu toe reageerde elke terreineigenaar positief. "In het oostelijk deel van de Krimpenerwaard (tussen Lekkerkerk en Bergambacht en tussen Bergambacht en Schoonhoven) zoeken we nog wel wat plekken waar we de kasten kunnen hangen. Als iemand zich wil aanmelden kan dat. Wij kijken dan wel of er op het terrein een geschikte plek is te vinden is. Als er bij de buren al een kast hangt, is het natuurlijk niet zo handig om er nóg eentje te plaatsen."

Floris Bakker

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK