Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Robert van der Hek

Schoonhoven krijgt ‘Pietenhuis’

  •   1325 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Sint Nicolaas zelf zal zaterdag 17 november de officiële opening verrichten van het Pietenhuis in Schoonhoven.

Het wordt een locatie waar kinderen niets kunnen kopen, maar wel kunnen 'zien, spelen, aanraken, ruiken, proeven en vooral beleven', zeggen de initiatiefnemers Claudia Pouw en haar vriend Bert Versluijs. "We willen de sfeer van vroeger terughalen: van mysterie en spanning rondom Sinterklaas."

Geklust
Vandaar dat beiden al jaren rondliepen met het plan om een Pietenhuis in hartje Schoonhoven te realiseren, iets wat nu daadwerkelijk gelukt is. "Dit pand aan de Lopikerstraat 45 kwam tijdelijk leeg te staan en de eigenaar vond het prima om mee te werken aan het initiatief. We hebben de afgelopen weken hard geklust om op tijd klaar te zijn voor de opening."

Het resultaat mag er zijn: in 'De Vrolijke Pepernoot', want zo heet het Pietenhuis, worden kinderen in verschillende thema's op hun wenken bediend. Ze kunnen op een mini-podium oefenen voor de verkiezing van het grootste talent van Schoonhoven, ze kunnen zien hoe peper- en kruidnoten gemaakt worden, er hangen Sint- en Pietenkostuums, ze kunnen spelletjes doen, muziek maken en knutselen. "Bovenal willen we aan Piet-promotie doen. Niet vanwege de recente discussie rondom Zwarte Piet, want daar houden we ons verre van. Wel willen we dat iedereen kan genieten van het mooiste kinderfeest."

Sprookjeswinkel
De eerste voortekenen zijn positief. "Onze uitingen op social media worden breed gedeeld en geliked en als we hier in de winkel aan het werk zijn, zien we wel eens heen kinderen vol verwachting naar binnen gluren. Van de enkele kinderen die al binnen zijn geweest viel de mond letterlijk open. Alsof ze in een sprookjeswinkel stonden."

Claudia en Bert maken deel uit van de Pietenvereniging in Schoonhoven, die de Zwarte Pieten regelt tijdens de intocht. Ieder jaar proberen ze de lat iets hoger te leggen. "De Sint-intocht in Schoonhoven is de grootste van de Krimpenerwaard. Niet alleen Schoonhovenaren komen hier met hun kinderen, maar mensen uit de hele regio. Die willen we op hun wenken bedienen met steeds weer nieuwe activiteiten. Dit Pietenhuis is er daar één van."

Blijvertje
Ze hopen dat het een blijvertje wordt. "Niet zozeer op deze locatie, want hier komt weer een nieuwe winkel, maar volgend jaar wellicht ergens anders in de binnenstad. Blij zijn we met de vele sponsors, groot en klein, die dit mogelijk hebben gemaakt. Daaruit blijkt dat het idee breed gedragen wordt."

De officiële opening van 'De vrolijke Pepernoot' is op zaterdag 17 november om 14.15 uur. Voor de openingstijden van het Pietenhuis -in ieder geval zaterdag 17 november vanaf 14.15 uur; zaterdag 24 november, 12.00-15.00 uur, en zondag 25 november, 14.00-16.00 uur-, en overig nieuws rondom de Sintintocht in Schoonhoven, zie Facebook

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK