Afbeelding

Politieke crisis gemeente Krimpenerwaard afgewend: zoeklocatie onder vuur

Algemeen 1.419 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • In het belang van de gemeente Krimpenerwaard en haar inwoners blijven de vijf wethouders voorlopig aan. Tijdens de verkenning naar een nieuwe coalitie zullen ze met de gemeenteraad overleggen over politiek gevoelige onderwerpen. Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek dinsdagavond richting de gemeenteraad: "We zullen deze kwesties aan u voorleggen en voorzien van een duidelijke motivering. De raad beslist evenwel over de agenda."

De huidige coalitie heeft door het vertrek van Wisja Pannekoek geen meerderheid en is afhankelijk van de steun van de oppositie.

Dat dit in de praktijk best ingewikkeld wordt, bleek dinsdagavond tijdens de bespreking van de lobby naar een tweede oeververbinding in de Krimpenerwaard nabij Krimpen aan de Lek. Met een dergelijke insteek kunnen de meeste partijen best leven, maar de koppeling van dit streven met een zoekgebied van 200 hectare voor woningbouw ging vele raadsleden een stap te ver. Zelfs coalitiepartij D66 kondigde aan tegen dit collegevoorstel te zullen stemmen. 

Gezamenlijk
Daarentegen was Lokaal op 1 opeens te porren voor een gezamenlijk amendement met VGBK, VVD en ChristenUnie om de zoekopdracht niet te vast te klinken aan de locatie bij De Zaag, maar dat te vervangen door 'een zoektocht naar locaties in de gehele Krimpenerwaard met een maximum van 200 hectare'. Het CDA en SGP wilden de zoekopdracht cancelen en volstaan met de bestaande bouwopgave van 3.000 woningen, maar daarin stonden de indieners alleen.

Of wethouder Ria Boere gelukkig is met de aanpassing, liet ze wijselijk in het midden. "We zijn als college wellicht te hard van stapel gegaan met de aanwijzing van de locatie bij Krimpen aan de Lek", gaf ze toe. "Maar we hadden in mijn ogen geen keus. U mag er van uit gaan, dat ik mijn uiterste best zal doen en diverse malen de vorderingen over de lobby naar de tweede oeververbinding met u zal delen. "

Aanschuiven
Boere deed aan het begin van het debat een laatste poging om de raad te overtuigen van haar bod aan de provincie. Zij vreesde dat zij zonder goed verhaal niet zou mogen aanschuiven bij de deskundigen en de buurgemeenten. "Er moet sowieso een besluit worden genomen. Anders staan we aan de zijlijn en wordt wellicht over ons besloten."

Diverse opposanten meenden dat de inwoners van de Krimpenerwaard betrokken moeten worden bij deze grootschalige ingrepen in het poldergebied. "Dat tik je niet in drie weken af", stelde een aantal partijen in koor. "Dit vereist onderzoek naar de consequenties van de bouw van een brug naar Bolnes/Ridderkerk en het verrijzen van een nieuwe stad in ons midden. Het gaat om economie, natuur en leefbaarheid", aldus de critici, die aangaven dat een deugdelijke onderbouwing ontbrak. 

"Waar komt het aantal hectare voor het zoekgebied vandaan? In welke mate worden wegen drukker door de nieuwe brug? Moet je niet eerst met de buren praten over deze toekomstige ontwikkelingen?, vroeg Cees de Graaf (PvdA) zich af.

Na diverse schorsingen, aanpassingen van amendementen en stemverklaringen schorste burgemeester Roel Cazemier om kwart over elf de vergadering. Woensdagavond gaat de raad verder met het subsidiejaarplan, waar onder andere muziekvereniging Excelsior Bergambacht, dat tot zijn schrik geen subsidie meer krijgt, grote problemen mee heeft.

Pieter van der Laan
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden