• Hans Oosters ruilt Ammerstol in voor het 'Utrechtse'.
• Hans Oosters ruilt Ammerstol in voor het 'Utrechtse'. Foto: Robert van der Hek

Hans Oosters: van burgemeester en dijkgraaf naar Commissaris van de Koning

Algemeen 1.322 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De bewoners van de Krimpenerwaard hoeven niet bang te zijn nu de dijkgraaf het gebied verlaat, verzekert Hans Oosters, die afgelopen week werd benoemd tot nieuwe Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht. Lachend: "Nee hoor, vroeger zeiden ze altijd: 'als de dijkgraaf een boot koopt, moet je uitkijken', maar deze regio blijft in goede handen."

De 56-jarige Oosters kijkt met veel plezier terug op het moment waarop zijn benoeming naar buiten kwam. "Het gaf veel reuring. Leuke reuring. Ik heb enorm veel felicitaties en leuke reacties gehad. En, omdat het ook landelijk nieuws was, ook van mensen die ik jaren niet had gezien dan wel gesproken."

Raakvlakken
Hoewel hij het werk als dijkgraaf zeker nog niet beu is, trok de functie van Commissaris van de Koning, en dan met name in de provincie Utrecht, hem vanwege diverse aspecten. "Het heeft veel raakvlakken met het burgemeesterschap, welk ambt ik eerder in Bergambacht en Ouderkerk aan den IJssel mocht vervullen, en mijn huidige taak als dijkgraaf. Je bent voorzitter van een bestuursorgaan en daarbij het boegbeeld van een overheidsorganisatie. Ik voel me er senang bij; het is een rol die me blijkbaar ligt."

De geboren Gouwenaar over de provincie Utrecht: "Het is al jaren één van de topregio's op economisch gebied. Dat wil ik ook graag uitdragen: dat het een prima vestigingsklimaat heeft voor ondernemers. Daarbij is het landschap heel divers en fraai. Ik woon eigenlijk al heel mijn leven min of meer langs de provinciegrens, maar nu word ik dan echt 'Utrechter'. Leuke bijkomstigheid is dat mijn twee dochters in Utrecht studeren."

Oosters zal zijn dijkhuis met bijbehorende vrijheid aan de Hogedijk in Ammerstol, waar we deze morgen het interview afwerken, moeten achterlaten. Een Commissaris van de Koning dient zich namelijk in de provincie te vestigen waar hij werkzaam is. "Dat doet best zeer, want we wonen hier al bijna twintig jaar met heel veel plezier. Hopelijk vinden we net zo'n mooie plek terug in de provincie Utrecht. Nee, we hebben nog geen keuze gemaakt waar we willen wonen. Daar hebben we ook nog wel even de tijd voor, omdat de benoeming per 1 februari 2019 ingaat."

Ver van mijn bed-show
Oosters kijkt met veel plezier en trots terug op de dertien jaar als dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. "Er is veel gebeurd en gedaan. Klimaatverandering was dertien jaar terug nog een ver van mijn bed-show, maar de huidige ontwikkelingen maken duidelijk dat er echt maatregelen moeten worden getroffen. Afgelopen zomer hebben we dat nog gezien met de langdurige droogte en de dreigende verzilting van de Hollandsche IJssel. Maar daarnaast ook hevige hoosbuien, die straten blank zetten."

Vervolgens: "Eerlijk is eerlijk, niemand had voorzien dat het zo snel zou gaan. Modellen die werden geschetst voor het jaar 2050 zijn helaas nu al actueel. We worden wat dat betreft ingehaald door de realiteit. Je kunt als inwoner niet langer zeggen dat de strijd tegen water alleen een taak van de overheid is. Dat moeten we met z'n allen doen. Voordeel is dat de brede maatschappelijke discussie over klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor meer draagvlak zorgen als er maatregelen moeten worden getroffen. Mensen zien immers met eigen ogen wat er aan de hand is."

Dijken
De dijkgraaf laat een veilige waard achter, verzekert hij. Niemand hoeft per sé met hem mee te verhuizen naar het hoger gelegen 'Utrechtse'. "Met straks ook de aanpak van de dijk langs de Hollandsche IJssel zijn alle dijken in de Krimpenerwaard weer op orde. Daar kunnen we voorlopig weer enkele tientallen jaren mee vooruit."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden