• Mourad el Moussati bij 'zijn' kunstwerk.
• Mourad el Moussati bij 'zijn' kunstwerk. Foto: Floris Bakker

Krimpenaar Mourad maakt van videosolliciteren zijn werk

Algemeen 635 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De zoektocht naar een stageplaats verloopt moeizaam voor Mourad el Moussadi. Een videosollicitatie levert de jonge Krimpenaar wél een gesprek op.

Ruim op tijd is Mourad als hij in oktober 2015 op zoek gaat naar een stageplek. Hij wil graag aan de slag bij een grote multinational, maar krijgt maar geen reactie op zijn sollicitatiebrieven. "Dat kon ik wel begrijpen, want die bedrijven hebben vaak maar een beperkt aantal vacatures." Als de laatstejaars student aan de Hogeschool Rotterdam na vijftien sollicitatiebrieven (op twee afwijzingen na) nog steeds niets heeft gehoord, begint hij zenuwachtig te worden. "Ik wilde mijn opleiding bedrijfskunde MER graag in vier jaar afronden, maar liep plotseling het risico om studievertraging op te lopen."

Verrast
Hij besluit het anders aan te pakken en maakt een filmpje van zichzelf. Uiteindelijk stuurt hij vijf bedrijven een video en vijf keer krijgt de jonge Krimpenaar een uitnodiging voor een gesprek. Iets dat 'm compleet verrast. "De afdeling recruitment van PostNL nam zelfs de moeite om een video terug te sturen. Echt supertof."

Het zou volgens Mourad, inmiddels 24, best kunnen dat zijn achternaam de reden was dat hij maar geen reacties kreeg op zijn sollicitatiebrieven. Toch weigert hij in een slachtofferrol te kruipen. "Dat zit gewoon niet in me. Je moet zelf op zoek naar een oplossing en dat heb ik gedaan."

Uitkomst
Hij denkt dat videosolliciteren voor velen een uitkomst is. "Niet iedereen heeft gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Een filmpje voor mensen met een andere afkomst, leeftijd of beperking is een mooie manier om werkgevers te laten zien hoe goed en leuk ze zijn. En het is ook handig voor werkzoekenden die moeite hebben met het schrijven van een sollicitatiebrief. Ikzelf kan bijvoorbeeld veel beter praten dan schrijven."

Zelf vond Mourad uiteindelijk dicht bij huis, bij de gemeente Krimpen, een stageplek. Na zijn stage besloot hij onderzoek te doen naar het effect van videosolliciteren. "Ik heb driehonderd bedrijven en organisaties benaderd en een overgrote meerderheid gaf aan het leuk te vinden om zo'n video te ontvangen. Ook ondervroeg ik driehonderd werkzoekenden, om te kijken hoe zij erover dachten. Na afloop dacht ik: hier moet ik iets mee."

Mourad besloot om zijn geplande wereldreis uit te stellen en al zijn spaargeld in zijn eigen bedrijfje te steken. "Ik adviseer en bied workshops aan met betrekking tot het thema werk en geef tips hoe je het beste een video kunt maken als sollicitatie. Daarnaast koppel ik talent met organisaties (werving en selectie)."

Inmiddels heeft Mourad zich ook geschoold op het gebied van diversiteit, een thema waar veel bedrijven mee worstelen. "Van nature is iedereen geneigd om iemand van de 'eigen' groep voor te trekken. Onbewuste en bewuste vooroordelen staan gelijke kansen in de weg. De kunst is om je bewust te zijn van de onbewuste vooroordelen die je hebt. Daar help ik werkgevers bij."

Jongerentop
Vanwege zijn bijzondere ambitie is Mourad via een scholarshipprogramma van Shell geselecteerd voor een jongerentop die in oktober wordt gehouden in Den Haag. Zo'n 1.800 jongeren uit 190 landen komen samen om hun gedachten en ideeën uit te wisselen over thema's als duurzaamheid, klimaatverandering en sociale ongelijkheid. Naast premier Mark Rutte komen ook bekende mensen als Amal Clooney en Naomi Campbell langs. En hij won een kunstwerk, gemaakt door de bekende graffitiartiest Vincent Huibers. "Ik zoek nog een plek voor het kunstwerk, want zelf heb ik geen plek om het op te slaan. Dus wie het wil exposeren, kan contact met me opnemen."

Dat het videosolliciteren hem zó veel heeft gebracht kan Mourad nog altijd niet geloven. "Ik heb mezelf echt verrast. Voor mij is nu wel duidelijk dat als je ergens in gelooft je het ook echt kunt bereiken."


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden