Afbeelding
Foto: ingimage

CDA en Pro Krimpenerwaard willen interpellatiedebat over skaeve huse

Algemeen 714 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Op verzoek van de fracties van CDA en Pro Krimpenerwaard staat er dinsdagavond een interpellatiedebat op de agenda van de gemeenteraad. Beide partijen zetten vraagtekens bij de gevolgde procedure en de locatie (Veerweg) met betrekking tot de plaatsing van twee skaeve huse in Bergambacht.

CDA en Pro Krimpenerwaard hebben een -in hun ogen- betere locatie, namelijk de Opweg tussen Bergambacht en Stolwijk, ter hoogte van de Reevliet: 'Hier was vroeger een standplaats voor woonwagenbewoners. Deze locatie voldoet aan de gestelde criteria en is 'prikkelarmer' dan de nu gekozen plek bij de milieustraat. Deze locatie kan bovendien snel en met beperkte kosten geschikt worden gemaakt', aldus de fractievoorzitters Jan Dekker en Ad Struijs in een persbericht.

Volgens CDA en Pro Krimpenerwaard had het plan tot plaatsing van de twee skaeve huse een raadsbesluit moeten zijn in plaats van een collegebesluit: 'Er is immers sprake van een politiek gevoelig onderwerp en het betreft een locatie buiten de stedelijke bebouwing'.

De Veerweg is naar de mening van beide partijen niet de juiste: 'Dit is een drukke omgeving met een afvalbrengstation, diverse diensten van gemeente, provincie en Rijkswaterstaat, het parkeerterrein voor vrachtwagens, een hele rumoerige jongerenontmoetingsplaats en de brandweer. Ofwel eerder prikkelrijk in plaats van prikkelarm'.

Volgens CDA en Pro Krimpenerwaard voelen de bewoners van de wijk Dijklaan-West zich gemanipuleerd. 'Eerst werden ze uitgenodigd om een bezwaarschrift tegen het besluit in te dienen om vervolgens te vernemen dat geen enkele bewoner als belanghebbende gezien wordt. Ofwel, de ingediende bezwaren zijn niet-ontvankelijk verklaard. Hiermee gaat het college echter voorbij aan het feit dat de plaatsing van de skaeve huse op geen enkele wijze op draagvlak en ondersteuning kan rekenen bij de omwonenden'.

Vervolgens: 'De door het college gevolgde procedure heeft het karakter van een verrassingsoffensief naar zowel belanghebbende bewoners als naar de gemeenteraad. De informatie- en bezwaarperiode was middenin de vakantie. Dit is niet passend in de moderne vorm van besturen, namelijk niet beslissen over maar mèt de bewoners'. Dekker en Struis zeggen te weten dat diverse bewoners die zich hadden opgegeven voor het bewonerscomité van de skaeve huse zich inmiddels uit onvrede over de gang van zaken teruggetrokken hebben.

Beide fractievoorzitters willen dat het college een nieuw en objectief onderzoek laat uitvoeren naar de meest geschikte locatie(s) voor het plaatsen van één of twee skaeve huse. 'Hierbij moet het aspect 'prikkelvrije omgeving' nadrukkelijk worden toegevoegd aan de te beschouwen criteria en dient de uitkomst te worden voorgelegd aan de gemeenteraad'.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden