Afbeelding

Lopik scherpt beveiliging aan na hacken gegevens

Algemeen 340 keer gelezen

LOPIK • Gemeente Lopik heeft de informatiebeveiliging aangescherpt naar aanleiding van het hacken van de rioolinstallatie door een oud-medewerker.

"Het eigen account van de oud-medewerker bij de gemeente is geblokkeerd na zijn uitdiensttreding, maar de inlogs vonden plaats met administrator- en testaccounts. De gemeente Lopik heeft daarop de informatiebeveiliging verder aangescherpt. Wachtwoorden en accounts zijn meteen vervangen", vertelt een gemeentewoordvoerder.

Werkstraf
De rechtbank in Utrecht veroordeelde donderdag een oud-medewerker van de gemeente Lopik tot een werkstraf van 240 uur. De rechtbank vond net als de officier van justitie dat door de handelingen van de verdachte de continuering van de dienstverlening van de gemeente aan haar inwoners in gevaar was.

Eind 2017 en begin 2018 hackte de man in totaal acht keer de gemeentelijke 'stand alone PC' met daarop software ten behoeve van het aansturen van de rioolinstallatie. Deze PC stond niet in verbinding met het gemeentelijke ICT-netwerk.

De oud-medewerker was sinds eind 2016 niet meer in dienst van de gemeente Lopik. Met de hacks heeft hij ruim 8.000 bestanden verwijderd, waardoor de monitoring en bediening van de rioolinstallatie gevaar liep. Die installatie bedient ook de gemalen in Lopik. Bij de hacks werden onder meer ook pompen uitgezet.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden