• Evelien en Marlou in hun 'Cultuur Station'.
• Evelien en Marlou in hun 'Cultuur Station'. Foto: Jenneke Isphording

Schoonhoven krijgt 'Cultuurstation'

Algemeen 1.878 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Evelien Isphording en Marlou Koevoets hebben het voormalige trein- en latere busstation in Schoonhoven omgetoverd tot een cultureel centrum.

In juni betrokken de theater- (Evelien) en zangdocent (Marlou) het monumentale pand aan het Stationsplein en sindsdien hebben ze bepaald niet stilgezeten. "We hebben de muren een fris kleurtje gegeven, een nieuwe vloer gelegd en een podium geplaatst", sommen beide dames enkele werkzaamheden op, waarbij ze gelukkig de nodige hulp kregen.

Getuige de grote to do-list aan de muur houdt het daarbij niet op, maar Evelien en Marlou hebben er alle vertrouwen in dat die kluslijst voor de officiële opening op 15 september afgewerkt is. "We stoppen onze ziel en zaligheid erin", is er aan enthousiasme geen gebrek. "Deze mooie locatie is precies wat we wilden."

Theatrique
Het was al langere tijd Eveliens grote wens om een cultureel centrum te realiseren in Schoonhoven. De inwoonster van de Zilverstad tilde vorig jaar haar laagdrempelige theaterschool van de grond in het voormalige onderkomen van de 'Ichtthus'. Onder de noemer van 'Theatrique' geeft ze in verschillende groepen theater- en musicalles. Zowel aan kinderen als volwassenen en mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast verzorgt ze desgewenst kinderfeestjes en geeft ze theaterles op school.

Via een tussenstap naar de Bastille –vanwege de sloop van de Ichtthusschool- heeft ze nu met het leegstaande stationsgebouw een derde pand betrokken. "Het kwam toevallig op ons pad en we hadden allebei gelijk zoiets van: dit is het!"

Samenwerking
Marlou Koevoets wist namelijk van de plannen van Evelien en zag een samenwerking wel zitten. "Het is eigenlijk best vreemd dat er nog geen cultureel centrum in Schoonhoven is. Natuurlijk zijn er verschillende initiatieven op dit gebied in de stad, maar het is allemaal erg versnipperd. Wij hopen dat onder één dak te gaan brengen", aldus de zangdocente, die met 'Clear Notes' zangles, workshops, groeps- en privélessen aan kinderen en volwassenen aanbiedt en initiatiefneemster is van het Stolwijkse popkoor Just Sing.

Onzekere factor met betrekking tot het cultureel centrum is de toekomstverwachting, omdat het huurcontract maar voor één jaar geldig is. "Daar laten we ons niet door leiden", zijn beiden zelfverzekerd er een succes van te maken. "Ook anderen zijn enthousiast. Zo wordt er komend seizoen in ieder geval een workshop fotografie en clownerie aangeboden. Het is wat ons betreft pas het begin. Het moet hier één grote kruisbestuiving worden van activiteiten op het gebied van theater, muziek en beeldende kunst, zodat men eigenlijk niet meer om ons heen kan."

Schoonhoven kan binnenkort huis-aan-huis een programmaboekje op de mat verwachten en iedereen is welkom om op zaterdag 15 september van 13.00 tot 19.00 uur binnen te lopen aan het Stationsplein 1 en de metamorfose van het voormalige station met eigen ogen te bekijken. Rond 17.00 uur is de officiële opening met livemuziek en een borrel.

Afsluitend: "De naam van het gebouw wordt met een knipoog naar het verleden Het Cultuur Station. Om het cultureel centrum verder vorm te geven starten we een crowdfunding-actie. Hiermee hopen we theatertechniek, stoeltjes en promotiemateriaal/brochures te kunnen realiseren." Alle informatie: http://www.hetcultuurstation.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden