Afbeelding

Kunstijsbaan gaat door: hele maand oktober schaatsen in Ammerstol

Algemeen 1.393 keer gelezen

AMMERSTOL • Comitélid Bert Timmerman heeft er slapeloze nachten van gehad, maar de kunstijsbaan gaat er komen.  De jubilerende ijsclub Vooruitgang uit Ammerstol krijgt van woensdag 3 tot en met zondag 28 oktober de beschikking over een ijspiste van 400 meter, die door Ice World wordt aangelegd.

Het financiële plaatje is nagenoeg rond. In ieder geval zijn er voor Timmerman, bedenker Jan den Ouden, ijsleverancier Gruijters en evenementenbaas Van der Hammen geen obstakels meer die het project in de weg kunnen zitten. Timmerman voorspelt een groots schaatsspektakel.

"We wilden het 125-jarig bestaan niet inkleuren met een receptie en een feestavond. Toen erelid Jan den Ouden met het ambitieuze plan kwam voor een kunstijsbaan, moest ik wel even slikken. Ik weet wat er voor zo'n operatie komt kijken en wat dat kost. Aan de andere kant bieden we onze leden nu een ongekende primeur. Ammerstol staat bekend om z'n grote daden en saamhorigheid. Dat leverde in het verleden al een reeks toptriatlons op. Ook deze uitdaging gaan we vol vertrouwen aan."

Doorslag
Timmerman en Den Ouden kwamen bij hun zoektocht naar sponsors en deskundigheid uit bij Remko van der Hammen, die sinds dertien jaar de Goudse schaatsliefhebbers verwent met een ijsbaan op de Markt. Hij neemt straks de totale organisatie op zich. "Ik moet bekennen dat ik het een jaar wilde uitstellen om een langere aanloop te nemen, maar daar gingen Timmerman en Den Ouden niet mee akkoord. Hun overtuigingskracht gaf de doorslag. Ik geloof er nu ook in", aldus Van der Hammen.

Herman Gruijters, directeur van ijsleverancier Ice World, is zeer ervaren, Het bedrijf heeft een goede reputatie in de Benelux. "Jaarlijks leveren we rond de kerstdagen in drie landen zestig kunstijsbanen op", zegt hij "Dat kan onder vrijwel alle weersomstandigheden. Pas bij 30 graden Celsius beginnen de koelingsmotoren te haperen. De gemiddelde temperatuur in oktober is zo'n 16 graden. Regen kan een spelbreker zijn, maar recreanten laten zich niet zo snel uit het veld slaan."

Vakantie
De initiatiefnemers mikken op oktober, omdat dan redelijkerwijs de vorst nog niet is ingetreden en iedereen dan gretig is om de schaatsen onder te binden. Bovendien heeft de jeugd dan twee weken vakantie.

Naast de 2.400 eigen leden mikt ijsclub Vooruitgang op bezoekers uit de hele Krimpenerwaard en de omliggende steden in de Randstad. Losse kaartjes kosten 5,50 euro; leden van Vooruitgang krijgen korting.

Van der Hammen schat zo'n 25.000 liefhebbers aan te trekken. Hij is al druk in de weer met groepsarrangementen, clinics, workshops voor medewerkers van bedrijven en wedstrijdjes voor scholieren. Alle basisscholen uit de Krimpenerwaard worden aangeschreven. De gemeente Krimpenerwaard heeft laten doorschemeren dat ze wil bijdragen in de eventuele kosten van het vervoer van de jeugd.

Schaatstop
Het laatste weekeinde komt mogelijk de nationale schaatstop naar het 'muizendorp'. Dan staan namelijk een mass-start en een marathon op het programma. Bert Timmerman haastte zich erbij te vermelden dat de immer succesvolle ijsdisco voor de jeugd niet zal ontbreken.

De organisatie denkt aan het milieu en zet via Eco Volt groene stroom in om de kunstijsbaan te koelen en verlichting aan te zetten. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel in Afrika, dat door De Vries & Verburg is opgezet.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden