• De beoogde locatie aan de Veerweg.
• De beoogde locatie aan de Veerweg. Foto: Floris Bakker

Plan voor plaatsing twee ‘asowoningen’ aan Veerweg Bergambacht

Algemeen 3.392 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Gemeente Krimpenerwaard wil de plaatsing van twee zogeheten 'skaeve huse' mogelijk maken aan de Veerweg in Bergambacht. Dit zijn kleine, eenvoudige en vrijstaande woonunits voor mensen die niet kunnen aarden en voor structurele overlast zorgen in een gewone woonomgeving.

Na ruim twintig locaties te hebben onderzocht kwam B&W uit op de Veerweg, ten zuidwesten van het afvalbrengstation. Deze kavel is eigendom van de gemeente en geschikt voor twee skaeve huse, in de volksmond 'asowoningen'. Een tijdelijke vergunning, die voor maximaal tien jaar geldig is, moet het initiatief mogelijk maken.

Prikkels
De woningen zijn bedoeld voor mensen - geen gezinnen met kinderen - die structureel overlast veroorzaken en niet hanteerbaar zijn in een gewone woonwijk. De bedoeling is om hen in een andere  omgeving, met weinig prikkels van buitenaf, tot rust te laten komen en op termijn terug te laten keren in een gewone woonomgeving. Het is niet bedoeld als eindstation.

Het gaat in dit geval om twee eenvoudige woonunits van 30 tot 50 vierkante meter, die worden voorzien van een in het gebied passende afscheiding. De woningen beschikken over een woonruimte, keuken, slaapgedeelte en douche. De bewoners krijgen op locatie begeleiding van de betrokken zorginstellingen. QuaWonen zal de units plaatsen en exploiteren. Er wordt een toewijzingscommissie in het leven geroepen om per potentiële bewoner te beoordelen of deze voldoet aan de voorwaarden om te mogen wonen in de skaeve huse.

Zorgplicht
B&W wil de realisatie van de skaeve huse mogelijk maken omdat het wil dat iedereen een 'leefbare plek' heeft in de maatschappij. Daarnaast heeft de gemeente een zorgplicht ten aanzien van deze specifieke groep inwoners. B&W: 'In regionaal verband is de realisatie van vijf skaeve huse afgesproken. Hiervan neemt gemeente Krimpenerwaard er twee voor haar rekening'.

Locaties waarop skaeve huse gepland zijn moeten aan meerdere eisen voldoen, zoals minimale afstanden tot bijvoorbeeld scholen, kinderopvang, sportvelden en andere 'kwetsbare locaties'.

'Er is binnen de gemeente geen enkele locatie die voor 100% voldoet aan alle gestelde criteria', meldt B&W in een brief aan de raad. 'De locatie aan de Veerweg is het meest geschikt. De grond is eigendom van de gemeente en direct beschikbaar. De ligging ten opzichte van de woonkern is gunstig. Openbaar vervoer en voorzieningen, zoals de winkels, zijn op loopafstand bereikbaar.'

Voor direct omwonenden van de beoogde locatie aan de Veerweg –bijvoorbeeld bewoners van de Palissade, Kanteel, Hoektoren en Groene Kerkweg- wordt woensdag 11 juli (16.30-19.30 uur) tijdens een inloopbijeenkomst in hotel De Arendshoeve meer informatie gegeven.

B&W hoopt na het aanvragen van de vergunning -met een bezwaartermijn van zes weken- in het najaar over te gaan tot de plaatsing van de units.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden