• Impressietekening van de rotonde in Bergambacht met fietstunnel (rechts).
• Impressietekening van de rotonde in Bergambacht met fietstunnel (rechts). Foto: impressietekening

Kadernota: discussie over fietstunnel laait weer op

Algemeen 1.143 keer gelezen

BERGAMBACHT • Het voorstel van wethouder Ria Boere om het gereserveerde bedrag van 3 miljoen euro voor een fietstunnel onder de provinciale weg bij Bergambacht vrij te geven, kan niet op applaus rekenen van CDA en SGP.

Zowel Jan Dekker (CDA) als Erik Wassink (SGP) zijn bang dat de indertijd aan de bevolking van Bergambacht beloofde tunnel hiermee uit het zicht verdwijnt. Dijklaan-bewoner Dekker, sinds zijn aantreden fanatiek voorstander van een veilige ondergrondse oversteek, vroeg zich tijdens de commissievergadering over de Kadernota af of de verkeersintensiteit juist alertheid vereist. "Als we dit bedrag nu afvoeren zien het misschien nooit meer terug. Ik moet zeggen dat ik me een tikkeltje bestolen voel."

Ook Wassink (SGP) vreest voor de verdwijntruc, ook al gaat het om een financieel technische ingreep. "Ik kan dat straks niet uitleggen aan de inwoners van Bergambacht."

Agenda
VGBK-woordvoerder Pascal van der Hek zag er weinig gevaar in. "Als er een turbo-rotonde wordt aangelegd dient de Provincie de portemonnee te trekken voor fietstunnel. Het krediet verdwijnt weliswaar, maar de tunnel blijft op de agenda staan."

Dat was ook de mening van wethouder Boere, die vanwege de verjaringstermijn het krediet wil intrekken. "Als realisatie niet direct haalbaar is, halen we de reservering na twee jaar terug. We zijn genereus geweest tegenover de Provincie om dit bedrag apart te zetten. Mocht de situatie er om vragen dan komen we uiteraard terug bij de raad. Het is ondoenlijk om een potje met miljoenen euro's te handhaven voor een project, waarvan de haalbaarheid niet vaststaat."

Sinterklaas
Boere gaf aan dat het overschot op de jaarrekening van 644.000 euro haar bevalt, maar geen reden is om voor Sinterklaas te spelen: "Op een gemeentelijke begroting van 135 miljoen valt zo'n plus best mee. Ik ben wel blij dat we voor het derde achtervolgende jaar positief kunnen afsluiten."

Het grootste gedeelte wordt aan de reserves toegevoegd. Voor jeugdhulp wordt echter een extra bedrag van 148.000 euro opgenomen om sturing te geven aan de uitgaven.

Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek probeert de forse overschrijding stap voor stap terug te dringen. "We willen meer grip krijgen op de zorgkosten", zei ze tegen de commissie. Daarom zet Sleeuwenhoek in op preventie en hanteert de wethouder vaker basistarieven in plaats van specialistische tarieven. Ook wenst ze een betere relatie met de huisartsen en gaat ze over op direct factureren in plaats van het uitspitten van declaraties. Ze heeft echter niet alles in de hand. "We hebben bijvoorbeeld meer meldingen gekregen voor de uitvoering van 'Veilig Thuis'. Daarom zijn preventieve acties nodig."

Haar collega Jan Vente zag een zelfde ontwikkeling voor bijstandsgerechtigden. "We doen er alles aan om mensen uit deze situatie te krijgen, maar een daling krijgen we niet voor elkaar. En dat in een hoogconjunctuur. Dat zet me wel aan het denken."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden