• Fractievoorzitter Bert-Jan Ruissen van de SGP in Krimpen aan den IJssel.
• Fractievoorzitter Bert-Jan Ruissen van de SGP in Krimpen aan den IJssel.

Beoogde oppositie Krimpen kritisch op Jaarsma

Algemeen 742 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De beoogde oppositiepartijen SGP, PvdA, ChristenUnie en CDA hebben donderdag hard uitgehaald naar Kirsten Jaarsma van Stem van Krimpen. Die weigerde vragen te beantwoorden over de vorming van een nieuwe coalitie.

Een 'minachting van de democratie' noemde Bert-Jan Ruissen (SGP) de houding van Jaarsma. Hij vroeg haar tijdens de raadsvergadering meermaals om duidelijkheid te verschaffen over het verloop van de onderhandelingen na het vertrek van twee leden uit de fractie van Leefbaar Krimpen. Daardoor leunt de nieuwe coalitie op een kleine meerderheid van elf van de in totaal 21 zetels. "Binnen 24 uur na hun vertrek ligt er een verklaring dat de stabiliteit verzekerd is. Waar baseert u dat op? Want als er nog een lid van Leefbaar Krimpen vertrekt, bent u die meerderheid kwijt."

Open brief
Jaarsma liet zich naar eigen zeggen 'niet uitlokken' door Ruissen. "Ik geef antwoord op een opportuun moment." Naast de SGP-voorman spraken ook Jeannette Bregman (ChristenUnie), Arnold de Leeuw (VDA) en Coen Derickx (PvdA) hun zorgen uit. Iets dat ze een paar dagen voor de vergadering ook al hadden gedaan in een open brief aan de onderhandelende coalitiepartijen. In de brief lijken ze ook weinig vertrouwen te hebben in de kwaliteit van de toekomstige bestuurders. Die zouden, voorafgaand aan hun beëdiging, een assessment af moeten leggen. Dit om te kijken of ze in staat zijn complexe bestuurlijke vraagstukken te managen.

Een reactie van de formerende partijen kwam zondag. Het vertrek van de twee Leefbaren zou geen negatieve gevolgen hebben gehad op de onderhandelingen. Sterker nog, de vastberadenheid om de coalitie te laten slagen zou juist zijn toegenomen. Verder beloven de partijen de oppositie tijdig te zullen informeren. Zij willen zich eerst richten op het formeren van een coalitie en het inhoud geven aan het beoogde bestuursakkoord. Het streven is om in de raadsvergadering van 28 juni een bestuursakkoord te presenteren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden