• Alexander Pechtold opende de tentoonstelling 'Feest' in het Zilvermuseum.
• Alexander Pechtold opende de tentoonstelling 'Feest' in het Zilvermuseum. Foto: wijntjesfotografie.nl

Directeur Marcel Teheux: 'Zilvermuseum mag niet teloor gaan'

Algemeen 1.053 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Misschien was de weersverandering deze middag wel symbolisch voor de huidige positie van het Zilvermuseum: na de geseling van donder en bliksem ging de zon weer volop schijnen.

Het raadsvoorstel om het noodlijdende Zilvermuseum tot 2020 ter overbrugging in totaal 300.000 euro te schenken, geeft weer hoop. Vandaag (dinsdag) wordt dit voorstel behandeld in de commissie samenleving van de gemeente Krimpenerwaard.

Directeur Marcel Teheux merkt op dat de financiële perikelen de nodige spanning veroorzaken, maar dat het concept bezoekers van het Zilvermuseum aanspreekt. "Ik hoorde iemand vol bewondering zeggen 'het lijkt hier de Hermitage wel'. Dan denk ik bij mezelf: dit prachtige Zilvermuseum is een trekker voor een breed publiek. Deze cultuurtempel hoort in alle opzichten bij Schoonhoven. Die mag niet teloor gaan."

Hoewel de financiële nood acuut is en het museum niet zonder extra gemeentelijke subsidie kan doorgaan, blijft Teheux positief. "En vooral actief. Ik wil met mijn team meer bezoekers interesseren voor onze tentoonstellingen. 'Feest' loopt ten einde. Daarna krijgt het 100-jarige zilvergilde St. Eloy een podium en vervolgens komt 'Silver by Nature' aan bod. Daar gaan we hard aan werken."

In het rapport van LawsonLuiten melden de onderzoekers dat het Zilvermuseum al jaren door structurele exploitatietekorten wordt achtervolgd. Sinds 2011 is het roeien met de riemen die het museum heeft. Teheux: "Mijn voorganger Gemke Jager was niet te benijden. Toen ik kwam heb ik de penibele situatie vrijwel onmiddellijk aangekaart en de subsidieaanvraag verviervoudigd. Dat leidde toen niet tot gemeentelijke maatregelen, maar nu is het menens voor alle betrokkenen. Ik heb prima gesprekken gehad met de wethouders en ben blij dat het gemeentebestuur de redding wil combineren met versterking van de Schoonhovense binnenstad en het opstellen van een cultuurbeleid."

Met amper 6.5 fte's en 65 vrijwilligers is het aanpoten geblazen. Voor de tentoonstelling 'Feest' sjouwde directeur Teheux persoonlijk met forse mdf-platen, die niet in de lift pasten. Hij timmerde vervolgens zelf de feesttafel in elkaar. "Ik had timmerlieden en decorateurs willen inzetten, maar daar was geen geld voor. Je wilt dat het er fraai uitziet. Dan ga je dus zelf maar aan de slag. Vrijwilligers hielpen volop mee. Ik klaag niet, maar deze werkzaamheden horen niet bij mijn functie."

Teheux waarschuwde bij zijn aantreden in 2016: 'wij kunnen dit niet alleen'. "Het Zilvermuseum is de spil in het gebeuren, maar de Vakschool en de ateliers in het centrum van Schoonhoven horen ook bij het grote verhaal."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden