• Pieter Heerens, boegbeeld van GemeenteBelang Schoonhoven.
• Pieter Heerens, boegbeeld van GemeenteBelang Schoonhoven. Foto: wijntjesfotografie.nl

Einde aan protestpartij GBS

Algemeen 1.748 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De leden van Gemeente Belang Schoonhoven (GBS) nemen op woensdag 30 mei het gezamenlijke besluit om hun partij officieel op te heffen. 

Voor ontbinding na bijna 25 jaar is een meerderheid nodig, maar volgens secretaris Frank Timmer zal dat wel lukken. Anders schrijft hij een nieuwe vergadering uit. GBS is sinds maart dit jaar gefuseerd met Gemeente Belang Krimpenerwaard (VGBK) na eerdere mislukking van de samenwerking rond de herindeling. Fractievoorzitter Pieter Heerens stapte in het najaar van 2014 uit het overleg met VGBK, omdat hij vond dat de Schoonhovense belangen te weinig aandacht kregen in het verkiezingsprogramma. 

Inmiddels is de lucht geklaard. Daarom komt er een einde aan een protestpartij, zoals partijvoorzitter Johan Bulle in 'De Poorter' beschrijft. Menigeen herinnert de roerige opstartfase, waarbij boze Schoonhovense winkeliers het voortouw namen met protestacties tegen de mogelijke afsluiting van de Veerpoort in 1992. Zij vreesden dat de lokale economie zou instorten als het centrum van de Zilverstad onbereikbaar zou worden voor gemotoriseerd verkeer.

Daarom werden achtereenvolgens de veerpont geblokkeerd, de parkeerplaats bij Albert Heijn bezet en een (succesvolle) juridische procedure gevoerd tegen de gemeente Schoonhoven. Het raadsbesluit om de binnenstad autoluw te maken, werd door de Hoge Raad teruggedraaid. De actie 'Open de Poort' leidde in november 1993 tot de oprichting van Gemeente Belang Schoonhoven op initiatief van ondernemer Theo Ricken en zijn buurman Jan van der Kleijn. "De inspraakprocedures waren een farce. Onze aanbevelingen werden volkomen genegeerd. Met een politieke partij zouden we wellicht het proces kunnen bijsturen."

Bij deelname aan de verkiezingen in maart 1994 hoopte de nieuwe partij een zetel in de wacht te slepen. "Het werden er vijf. Dat was een ongehoord succes", blikt Johan Bulle terug. "Door onervarenheid en tegenwerking van bestuurders en ambtenaren was er sprake van een stroef begin, maar er ging wel een andere wind waaien in Schoonhoven. We werden opeens serieus genomen door het gemeentebestuur."
 
Geluid
Met het aantreden van CNV-vakbondsman Pieter Heerens als fractievoorzitter kwam er na 2006 niet alleen bestuurskracht, maar ook een stevig geluid bij. De nieuwe aanvoerder schuwde het gevecht met het gemeentebestuur niet. "Als oppositiepartij met de meeste zetels kon GBS steeds een flinke vuist maken", meent Heerens. "Intussen luisterden we goed naar de wensen van de inwoners. Zo hebben we een migrantenpension in Schoonhoven-Noord kunnen voorkomen, de Vakschool voor verhuizing naar Rotterdam behoed en een plan voor verpauperde bedrijventerreinen gepresenteerd."

Persoonlijk vond hij het opkomen voor de individuele belangen van de Schoonhovense burgers het meest inspirerend. "Dat ging over vrees voor onverlichte achterpaden, het snoeien van schaduwrijke bomen of het weghalen van stinkende afvalbakken. Door bemiddeling dan wel aankaarten in de gemeenteraad heb ik namens Gemeente Belang Schoonhoven veel kwesties kunnen oplossen. Daarom wil ik iedereen bedanken, die vertrouwen had in onze partij."

Pieter van der Laan
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden