•  Voorzitter Pieter Neven, Gedeputeerde Han Weber, agrariër Piet Booij en kavelruilcoördinator Dick Wismeijer proosten op de samenwerking.
• Voorzitter Pieter Neven, Gedeputeerde Han Weber, agrariër Piet Booij en kavelruilcoördinator Dick Wismeijer proosten op de samenwerking.

Kavelruil polder Den Hoek afgerond

Algemeen 999 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De kavelruil voor polder Den Hoek, bij Lekkerkerk, is afgerond: 200 hectare landbouwgrond en grond voor natuur zijn geruild van eigenaar.

Hierbij zijn veertien partijen betrokken, waaronder negen agrarische bedrijven, een aantal particulieren, het Zuid-Hollands Landschap en de Provincie Zuid-Holland. Voor de agrariërs betekent het dat zij efficiënter kunnen werken, nu ze hun gronden dichter bij elkaar hebben. Hun percelen, die eerst in het gebied van het Natuurnetwerk Nederland vielen, zijn geruild met die van het Zuid-Hollands Landschap en de Provincie Zuid-Holland.

In een bijeenkomst vrijdag ging Han Weber, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, in op de samenwerking: "Als provincie hebben we de opgave om 2250 hectare natuur te realiseren. Ik vind het geweldig dat we dit kunnen bereiken dankzij een goede samenwerking met alle betrokken partijen. Dat is goed voor de agrariërs en goed voor de natuur, in het bijzonder de weidevogels". In totaal wisselt 200 hectare van eigenaar, waarvan 90 hectare voor nieuwe natuur bestemd is.

Nu is een volgende stap te maken naar de inrichting en het beheer van het natuurgebied Veenweiden Krimpenerwaard. Voor het gebied betekent de ruil zowel een versterking van de agrarische structuur, als van de ontwikkeling van natuur.

Pieter Neven, voorzitter van de stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard: "Het geeft de agrariërs een beter toekomstperspectief. Daarnaast kan het bestaande natuurgebied verder worden uitgebreid." Aanleiding voor de kavelruil waren de plannen voor het Natuur Netwerk Nederland. Inmiddels zijn de meeste boeren al aan de slag op hun nieuwe kavels.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden