• Regiment Van Heutsz beschikte destijds over vier kazernes en een reeks barakken in Schoonhoven.
• Regiment Van Heutsz beschikte destijds over vier kazernes en een reeks barakken in Schoonhoven.

'Van Heutsz-kinderen' herenigd tijdens reünie

Algemeen 3.380 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Over die goeie, ouwe tijd raak je niet uitgepraat. Daarom kwamen Herman Wulff uit Leersum en Henk Smits uit Cuijk op het idee om ruim vijftig jaar na de sluiting van de Schoonhovense kazerne een reünie te organiseren voor 'de kinderen van Van Heutsz'.

Dat regiment militairen was tussen 1953 en 1966 in de Zilverstad gelegerd. Op zaterdag 2 juni komen hun nazaten uit alle windstreken bijeen voor een gezellig samenzijn.

Herman Wulff was drie jaar oud toen zijn vader, adjudant Gerrit Wulff, met zijn Rotterdamse gezin in Schoonhoven neerstreek. "Bij militairen is van oudsher sprake van rangen en standen. Officieren bemoeiden zich niet met hun manschappen. Ze aten apart en hadden zo hun eigen feestjes. Bij de kinderen was dat uiteraard heel anders. Wij maakten geen onderscheid. We zaten op dezelfde school, de sportvereniging en de scouting", blikt Herman Wulff terug. "Daar heb ik veel vriendschappen aan overgehouden."

Indertijd beschikte Regiment Van Heutsz over vier kazernes en een reeks barakken in Schoonhoven. Diverse voormalige Indische militairen behoorden tot de troepenmacht. "Veel families woonden toen in de St. Eloystraat. Dat was een soort enclave. Je kwam namen tegen als Hartmann, Lugten, Dijkstra, De Joode en Van der Jagt. Later zijn veel kinderen uitgezworven over heel Nederland. Zelf ben ik tot in de jaren zeventig in Schoonhoven blijven wonen, voordat ik naar Leersum verhuisde. Ik werkte op de brei-afdeling van Robey Sport. Daarna heb ik als dienstplichtig KVV 'er zeven jaar in het leger gediend. Blijkbaar zit het soldatenbloed in de genen, want mijn zoon Douwe is beroepsmilitair."

Facebook blijkt een prima communicatiemiddel voor de Van Heutsz-kinderen, die op een speciale pagina foto's plaatsen en verhalen vertellen over hun jeugdjaren in Schoonhoven. Zo herleeft het verleden. "Met Peter Lugten en Patsy van de Maarel-Lugten heb ik veel contacten kunnen leggen. Inmiddels hebben zo'n veertig 'kinderen' zich aangemeld voor de reünie. Dat aantal kan de komende tijd nog toenemen. Ik heb ook een paar berichten ontvangen van leden, die het heel jammer vinden dat ze er niet bij kunnen zijn. Dat heb je met gepensioneerden."

De feestdag op 2 juni bestaat uit een welkomstbijeenkomst in kegelhuis De Engel, een wandeling langs oude kazernelocaties en een bloemengroet bij de Havenkazerne, het huidige Zilvermuseum. Aansluitend speelt het Reünieorkest Regiment van Heutz de 'Van Heutszmars' en draaft het exercitiepeloton op.

"De bloemengroet is wat anders dan een kranslegging. Het is luchtig bedoeld en van symbolische aard. Er worden geen slachtoffers herdacht." Na de feestelijkheden wandelen de de aanwezigen terug naar De Engel voor een traditionele afsluiting met nasi goreng, in legerkringen bekend als 'de blauwe hap'.

Het Regiment van Heutsz bestaat nog steeds en vormt tegenwoordig een elitekorps bij de Luchtmobiele Brigade.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden