• Burgemeester Roel Cazemier.
• Burgemeester Roel Cazemier. Foto: Stephan Tellier

Burgemeester Cazemier wil debat over gedrag in raad

Algemeen 1.870 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Burgemeester Roel Cazemier hoopt met een bijeenkomst met alle raadsleden over de gedragscode venijnige debatten en felle woordenwisselingen in de toekomst te voorkomen.

Aanleiding is het verbale steekspel tussen Saskia van Rooy (Dierbaar Krimpenerwaard) en Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) tijdens de benoeming van de raads- en commissieleden op 24 april.

Het debat over de gedragscode zal plaatsvinden achter gesloten deuren. Cazemier heeft nog geen datum geprikt.

Overigens blijft Ad Struijs vasthouden aan de voordracht van Jan Haagsma en Bert Vriezen als commissieleden van de gemeente Krimpenerwaard. Hun benoeming werd tijdens de raadsvergadering van 24 april na stemming door de meerderheid geblokkeerd. Ad Struijs zal geen nieuwe kandidaten voordragen, omdat volgens hem de gemeenteraad geen inhoudelijk oordeel mag vellen.

"De verordening is vrij helder. Commissieleden moeten voldoen aan een aantal artikelen in de gemeentewet. Een commissie onderzoekt de geloofsbrieven en verklaart vervolgens of de kandidaten benoembaar zijn. De meerderheid van de raad heeft echter zonder enig argument tegen hen gestemd. Dit is in strijd met de voorschriften", oordeelt Struijs.

Burgemeester Roel Cazemier bestrijdt dat: "Raadsleden worden gekozen en commissieleden worden pas toegelaten als de raad ermee instemt. Ik heb dit nog niet eerder in mijn loopbaan meegemaakt, moet ik toegeven. Het is een unicum, maar er zijn geen regels geschonden."

Wethouder Ria Boere kan wel begrip opbrengen voor de blokkade: "Ik zeg dit op persoonlijke titel: de betreffende kandidaten zouden eens in de spiegel moeten kijken. Ik hoop dat deze kwestie snel tot het verleden behoort en dat we het weer over de inhoud gaan hebben."

Provinciale Staten en het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn op verzoek van Pro Krimpenerwaard een onderzoek gestart naar het raadsbesluit om de twee burgercommissieleden van Pro Krimpenerwaard niet te benoemen.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden