Afbeelding

Onderzoek naar ‘duurzame exploitatie’ dorpshuis De Schouw

Algemeen 484 keer gelezen

LOPIK • Hoe kan het imago van dorpshuis De Schouw worden verbeterd en vooral hoe kan de verliesgevende exploitatie worden gekeerd? De gemeente Lopik wil dat een externe partij laten uitzoeken, waarbij 'alle opties' open zijn.

Het lukt het dorpshuis maar niet om de 'huiskamer' van Lopik te worden, zoals bij de oplevering van het gerenoveerde gebouw in 2013 de bedoeling was. Er hangt een wat negatieve sfeer om De Schouw en maatschappelijke doelen zoals welzijnsactiviteiten en dagbesteding worden niet gehaald. Daarbij had de beherende stichting de afgelopen jaren te kampen met flinke exploitatietekorten, waardoor aanvullende subsidie nodig is. Ook dit jaar kleuren de cijfers naar verwachting rood.

Verzachtend
Henk Visée sprak voor aanvang van de commissievergadering, waarin de toekomst van De Schouw op de agenda stond, in. De penningmeester van Stichting Dorpshuis De Schouw liep niet weg voor de feiten, maar wees ook op verzachtende omstandigheden, zoals wellicht niet reële verwachtingen van de gemeente en hoge personeelskosten om te voorzien in de ruime openingstijden.

Volgens hem doet de stichting er alles aan om ook vrijwilligers aan te trekken, maar zien veel inwoners De Schouw vooral als gemeentelijke organisatie, waardoor de animo minder is. Ook heeft het gebouw wat praktische mankementen, zoals enkele oude zalen en de grote afstand tussen keuken en bar.

Boezem
Ook het college van B&W steekt de hand in eigen boezem. Enkele afspraken zijn niet nagekomen en wellicht stelt de gemeente teveel eisen aan de exploitatie. "Hoe dan ook, de huidige situatie continueren is een doodlopende weg", sprak wethouder Johan van Everdingen dinsdagavond in de commissie. "We moeten deze situatie niet langer laten voortduren. Het college en het bestuur zijn bereid om alle alternatieve scenario's in overweging te nemen. Doel is om te komen tot een huis voor het dorp, voor alle inwoners, en waar verenigingen terecht kunnen om tegen een maatschappelijk tarief gebruik te maken van de ruimte. Een plek ook die de sociale cohesie in Lopik bevordert en waar nieuwe initiatieven ontstaan."

Het college verzoekt de raad om 25.000 euro beschikbaar te stellen voor een extern onderzoek, waarbij een duurzame exploitatie de insteek is. De uitkomst van het onderzoek zou er in het najaar moeten zijn.

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden