• Verzakt straatwerk in De Weide.
• Verzakt straatwerk in De Weide. Foto: Robert van der Hek

'Finalevoorstel' voor ophogen De Weide

Algemeen 660 keer gelezen

LOPIK • Met een 'finalevoorstel' richting de gemeenteraad hoopt B&W nu eindelijk de verzakkingen in De Weide te Lopik-dorp aan te pakken.

"Er zijn bij de bewoners verwachtingen gewekt. Het wordt tijd dat we die gaan inlossen", zegt wethouder Gerrit Spelt.

De Weide is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een waar 'hoofdpijndossier'. Vanwege hardnekkige verzakkingen staat niet alleen het wegdek, maar ook (gas)leidingen en huisaansluitingen onder spanning.

Palenmatras
Gezocht werd naar een structurele oplossing in de vorm van een zogenaamd palenmatras, maar die constructie bleek simpelweg (veel) te duur. Het college stelt nu (opnieuw) voor om gebruik te maken van lichtgewicht ophoogmateriaal. Weliswaar een methode die niet voor de eeuwigheid is, maar wel eentje die de komende twintig jaar soelaas moet bieden.

"Er is tegenwoordig veel aandacht voor zogenaamde slappe bodems, dus wie weet is er over een aantal jaren een nieuwe structurele oplossing, die wellicht ook nog betaalbaar is", aldus wethouder Spelt.

Schuren
Vanwege het langdurige, stroeve verloop en de in het verleden gepresenteerde verwachtingen wil Lopik de bewoners van De Weide tegemoet komen. Dit houdt in dat de gemeente ook op private grond werkzaamheden gaat uitvoeren en financieren. Tuinen worden opgehoogd, huisaansluitingen en nutsleidingen vervangen en (nieuwe) schuren onderheid. De schuren moeten de bewoners zelf betalen, maar de kosten kan de gemeente eventueel voorschieten.

Komende maand komt het voorstel in de gemeenteraad, waarna het bij groen licht wordt voorgelegd aan de bewoners.

Spelt: "Voor de zomervakantie willen we graag in beeld hebben hoe groot de animo van de bewoners van De Weide is voor de werkzaamheden op hun eigen grond. Bij groen licht kan één en ander dan eventueel volgend voorjaar worden uitgevoerd."

Aan de werkzaamheden hangt een prijskaartje van ruim 735.000 euro.

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden