• Burgemeester Roel Cazemier reikte vrijdag de eerste Krimpenerwaard erespeld uit aan schaatser Patrick Roest.
• Burgemeester Roel Cazemier reikte vrijdag de eerste Krimpenerwaard erespeld uit aan schaatser Patrick Roest. Foto: wijntjesfotografie.nl

'Ongelooflijk, zoveel mensen op de been!'

Algemeen 1.006 keer gelezen

LEKKERKERK • Patrick Roest kreeg vrijdagmiddag in Lekkerkerk bevestigd wat hij eigenlijk al wist: schaatsminnend Krimpenerwaard is ongelooflijk trots op zijn Olympische prestaties én zijn wereldtitel allround.

Vrijdagmiddag 16 maart. De Kerkweg en het plein voor het gemeentekantoor stromen vol met mensen die de waterkou graag willen trotseren om de in no time tot landelijke schaatsheld uitgegroeide Lekkerkerker toe te juichen en te huldigen. De op een imitatie 'Zamboni' gezeten Roest (22) wordt, na een bezoek aan het ijsclubgebouw op sportpark Weydehoeck, door leden van zijn schaatstrainingsvereniging Lekstreek voortgetrokken over het Lekkerkerkse asfalt. De lauwerkrans om en zwaaien maar. Om vervolgens door een haag van fans het gemeentekantoor binnen te stappen voor de 'balkonscène'.

"Ongelooflijk, wat zijn er veel mensen op de been", stelt hij blij verrast vast terwijl hij vanachter het raam een korte blik naar buiten waagt. "Dit is echt heel mooi om mee te mogen maken." En weg is ie, de dubbelvoudig Olympisch medaillewinnaar annex wereldkampioen. Het publiek juicht. De schaatsheld glundert van oor tot oor. Zoals hij dat ook al deed aan het einde van een bijzonder verlopen (én winnend) WK in Amsterdam en bij het zilver op de 1500 meter en het brons bij de team pursuit pakte in Pyong Cheang. Sportieve successen die van hem in een tijdsbestek van enkele weken een BN-er maakten maar geen invloed hadden op zijn gedrag: dat bleef normaal en dus zeer herkenbaar voor iedereen die Patrick Roest van jongs af aan al kent.

Krimpenerwaard-erespeld
Ook burgemeester Roel Cazemier verschijnt op het bordes. Om te vertellen hoe trots de Krimpenerwaard op Patrick Roest is én om de schaatser een gouden Krimpenerwaard-erespeld op te spelden. "Een uniek exemplaar", aldus Cazemier. "Want het is de allereerste!" Ook wethouder Lavinja Sleeuwenhoek heeft een gemeentelijk cadeau voor de Opperduitse sportheld: een zilverkleurig beeldje van een schaatser in volle vaart. Roest incasseert de huldeblijken dankbaar en richt zich dan tot het publiek op het plein. "Geweldig dat jullie hier allemaal naar toe gekomen zijn. Er zijn zoveel mensen om te bedanken. Jullie hier op het plein, de leden en trainers van De Lekstreek, die mooie club die zo enorm veel voor me betekent, mijn ouders, broer en zus en al die anderen die hebben bijgedragen aan al die mooie dingen die ik mag meemaken." Nog één keer klinkt het gejuich, overgaand in het door de dj's Dirk en Faab opgezette nummer 'Stand up for the champion'. Toepasselijker kan niet. Nog één keer zwaaien naar de enige echte Lekkerkerkse wereldkampioen. En dan nagenieten en dromen van een volgende huldiging. 2019, zelfde tijd, zelfde plek. Zou zomaar kunnen…

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden