Afbeelding
advertorial

Arie Schep, lijsttrekker van SGP Lopik: 'groter is niet altijd beter'

Algemeen 1.087 keer gelezen

LOPIK •  'Verantwoordelijkheid', dat is het sleutelwoord voor de Lopikse SGP voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Zo voelt de partij van lijsttrekker Arie Schep (48) zich onder meer verantwoordelijk voor de zondag als rustdag, een gedegen financieel beleid én behoud van de zelfstandigheid van Lopik. De SGP gaat de verkiezingen in met een mix van ervaren bestuurders en jeugdige kandidaten.

Arie Schep begon in 2010 als commissielid, in 2016 'debuteerde' hij in de raad, in datzelfde jaar werd hij fractievoorzitter. Als lijsttrekker is hij de opvolger van Jan Willem Benschop, die twintig jaar lang de kar van de SGP trok en nu de tweede plaats van de kandidatenlijst inneemt. Schep is geboren en getogen in Benschop en voelt zich met hart en ziel verbonden aan de Lopikse gemeenschap. "Ik heb hier altijd gewoond en diverse bestuursfuncties bekleed. Ik heb onder meer in het overkoepelend bestuur van zes christelijke basisscholen gezeten."

Aanpakken
Toen de vraag kwam of hij deel wilde uitmaken van de SGP-fractie in de gemeenteraad was de keuze snel gemaakt. "Er moeten dingen gedaan worden, met elkaar proberen we zaken voor de inwoners te regelen. Aanpakken, besluiten nemen, dat spreekt me aan." Als het aan Schep ligt, gebeurt dat 'met de Bijbel in de hand'. "We opereren vanuit onze principes en geloofsovertuiging, maar de partij is ook praktisch, betrouwbaar en oplossingsgericht. We doen niet mee aan politieke spelletjes. Daar word je niks wijzer van en daar zit onze achterban ook niet op te wachten."

Schep – van huis uit registeraccount en nu actief als hoofd interne controle bij een hypotheekservicer – voelt zich prima thuis in de gemeenteraad. "Het is interessant werk. De fracties werken goed samen, we laten elkaar in onze waarde en samen zoeken we naar oplossingen. Dat neemt niet weg dat er ook besluiten worden genomen waar we het compleet mee oneens zijn. De zondagopenstelling van de winkels vonden we onbegrijpelijk. Waarom was het nodig zo'n pijnlijk besluit te nemen en die kwestie zo op de spits te drijven? Maar ook toen hebben we ervoor gekozen om geen 'politiek te gaan bedrijven', maar het overleg te blijven zoeken."

De afgelopen periode stelde de SGP regelmatig het onvoldoende niveau van het onderhoud aan straten en wegen en het groenbeheer aan de orde. Er werd een kleine voortuitgang geboekt. Zo komt er een ander maaibeleid bij het bermonderhoud. Maar de SGP vindt dat we nog lang niet op het gewenste niveau zijn. Daarnaast mengde de SGP zich in de discussie rond de bodemdaling in de wijken De Akker en De Weide in Lopik. "Er lag een plan waar de bewoners niet achter stonden. Dat hebben we tegen kunnen houden, maar ook daar zijn we er nog niet."

Zelfstandig
De komende vier jaren maakt de SGP zich – naast behoud van de bijbelse normen en waarden en een verantwoord financieel beleid – ook sterk voor de zelfstandigheid van de gemeente, steun aan lokale initiatieven op het gebied van zorg en ondersteuning van ouderen én voldoende ruimte voor agrariërs om hun beroep op een goede manier uit te kunnen oefenen.

"Als SGP zijn we voor een zelfstandig Lopik. We zijn ervan overtuigd dat dat voor de inwoners het beste is. Groter is lang niet altijd beter. We zijn een stabiele gemeente en hebben onze financiën op orde. Herindeling leidt vaak tot extra kosten en minder betrokkenheid." En ook over duurzaamheid heeft Schep een duidelijke mening. "De huidige windmolens zijn in 2021 afgeschreven, dan zijn er plannen voor hogere molens op dezelfde plaats. Wij zijn faliekant tegen hogere windmolens. Ze misstaan in ons mooie open landschap. We willen inzetten op zonnepanelen op de vele lege daken die de gemeente nog telt."

En natuurlijk blijft de SGP aandacht vragen voor de zondag als rustdag. Lachend: "Waarom zou Lopik niet de eerste gemeente van ons land kunnen zijn waar de zondagopenstelling wordt teruggedraaid?"

De SGP heeft nu twee zetels, waarvan de tweede een restzetel is. "We mikken op behoud van onze zetels. We hebben een goede kandidatenlijst. De ervaren Jan Willem Benschop staat op twee, maar we hebben ook veel jongeren op de lijst. Zo staat Daniël Verheij op drie en Joran van Vliet op plaats negen. Maarten de Heer uit Polsbroek is onze vierde man. We gaan vol vertrouwen de verkiezingen tegemoet."

In de verkiezingsspecial van de gemeente Lopik, in Het Kontakt van deze week, is abusievelijk de verkeerde advertentie bij SGP Lopik geplaatst. Als inzet bij dit artikel de juiste. Onze excuses!

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden