Afbeelding

Krimpenerwaard: geen extra geld naar Regionale Gezondheidszorg

Algemeen 493 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De gemeenteraad van Krimpenerwaard gaat niet akkoord met het verzoek om een extra financiële bijdrage van 192.000 euro te leveren aan de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg (RDOG).

Politiek Krimpenerwaard wil eerst uitzoeken hoe het komt dat de 'Dienst' opnieuw aanklopt voor financiële steun. De gemeente Krimpenerwaard neemt daarmee in deze gemeenschappelijke regeling in Midden-Holland een unieke positie in. Pro Krimpenerwaard, GBK en PvdA zagen dat 'signaal' niet zitten.

Wachtlijsten
Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard): "We hebben taken opgedragen aan de Dienst en die voeren ze uit. Het project Veilig Thuis is opgesteld om wachtlijsten weg te werken. Personeelskosten en pensioenlasten zijn fors toegenomen, maar dat willen we blijkbaar niet bekostigen. Er is al eerder 2,3 miljoen bezuinigd. Laten we eerst instemmen met het verzoek van de RDOG en daarna met elkaar om de tafel gaan zitten voor de financiële afstemming."

Ook Pascal van der Hek (GBK) en Marije Willems (PvdA) deelden die mening. Van der Hek wenste dat primaire taken blijvend worden uitgevoerd. "Een grote meerderheid van de gemeenten om ons heen wil dat ook."

Marije Willems (PvdA) sprak van misplaatste spierballentaal. "We kunnen een organisatie, die inmiddels zoveel heeft geschrapt, niet onder de huidige voorwaarden op pad sturen. Er zal een takendiscussie moeten worden gevoerd."

Afspraken
Liesbeth Verzijl (ChristenUnie) meende dat de RDOG eerst orde op zaken stellen. "Niet zomaar geld geven, maar meekijken naar de financiële situatie. Per slot van rekening hebben we met elkaar afspraken gemaakt."

Jan Dekker (CDA) hechtte aan een sterk signaal naar de RDOG onder het motto 'let op je centen'. Pieter Heerens (Gemeente Belang Schoonhoven) volgde het collegevoorstel. "We kunnen nu geen precedent in werking stellen. Dan komen allerlei andere gemeenschappelijke regelingen op ons bordje. Onze bijdrage is geen automatisme."

Wethouder Ria Boere kondigde aan met andere financiële collega's in een klankbordgroep plaats te nemen om de raad snel te kunnen rapporteren waar het aan schort.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden