• 'MEE op weg: toewerken naar zelfstandig reizen.
• 'MEE op weg: toewerken naar zelfstandig reizen. Foto: Jan Timmer

Het busje uit, de wijde wereld in

Algemeen 1.339 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • 'MEE op weg' wil de zelfstandigheid in verkeer en vervoer van mensen met een beperking vergroten. In de Krimpenerwaard gebeurt dat met succes. In 2017 rondde de organisatie twaalf trajecten met succes af.

"Veel mensen met een beperking reizen met speciaal vervoer naar hun school, sportclub of andere locaties", weet Joke Wijnholt, consulent van MEE. "Onder hen zijn er die graag zelfstandig zouden willen reizen per openbaar vervoer, lopend of met de fiets."

'MEE op weg' helpt hen daarbij. "We koppelen 'de reiziger' aan een maatje en maken een 'avonturenplan' waarin we met elkaar beschrijven wat de deelnemer graag zou willen oefenen. Daarbij kun je denken aan naar school gaan of naar het winkelcentrum lopen en met welk vervoermiddel dat dan moet gebeuren. Als alles op papier staat, gaan we de praktijk in. Het maatje van elke deelnemer reist mee en laat zien wat je moet doen en waar je op moet letten. Daarna bespreken deelnemer en maatje hoe het ging. Zo werken we toe naar zelfstandig reizen."

Joëlle Kluin heeft 'MEE op weg' inmiddels afgerond. De 12-jarige Schoonhovense reist sindsdien probleemloos naar haar school in Ottoland en weer terug. "Ik zat hiervoor in het speciaal basisonderwijs", vertelt ze. "En dus in het busje van het speciaal vervoer. Maar ik wilde graag zélf reizen. Dat kan ik nu dankzij vrijwilliger Heleen. Ze heeft me van alles geleerd, zoals in- en uitchecken in het openbaar vervoer en wat er onderweg allemaal kan gebeuren. Ik ben best trots dat ik het nu allemaal zelf kan."

Maatje
"We richten ons vooral op Krimpenerwaardse kinderen, die nu in groep 8 van de basisschool of het speciaal onderwijs zitten en na de zomer naar het voortgezet onderwijs gaan", vertelt Meike den Hartog van MEE.

"De ervaring leert dat dit de leeftijd is waarop ze liever op zichzelf gaan reizen en bij ons aangemeld worden. In het intakegesprek proberen we een beeld van de kandidaat te krijgen en met elkaar af te spreken wat er getraind moet worden. Daarna zoeken we een maatje. Dat kan een familielid van de deelnemer zijn of iemand van buiten."

In de training wordt vervolgens maatwerk geboden, toegespitst op de kandidaat. Meike: "Sommigen hebben wat meer hulp nodig om zelf te kunnen reizen. Bijvoorbeeld omdat hij of zij vergeet op welke plek je uit de bus moet stappen of omdat men op de fiets moeite heeft met verkeersborden onderweg. Daar verzinnen we oplossingen voor. Het uiteindelijke doel is om mensen af te leveren, die op een verantwoorde manier hun eigen route kunnen volgen."

Voor meer informatie over 'MEE op weg' kan contact worden opgenomen met Joke Wijnholt: joke.wijnholt@meemh.nl/06-46706725. Zie ook: http://www.meeplus.nl/mee-op-weg

Jan Timmer

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden