• De schade na het omvallen van de boom.
• De schade na het omvallen van de boom. Foto: Floris Bakker

Stormschade (2): 'Als die andere boom maar niet omvalt'

Algemeen 2.448 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Ze zijn blij en dankbaar dat het donderdag tijdens de storm goed is afgelopen. De tegen de woning gevallen boom heeft weliswaar flinke schade veroorzaakt, maar er raakte niemand gewond.

"Mijn moeder van 95 jaar zat donderdagmorgen rustig van haar bordje Brinta  te genieten, toen zij werd opgeschrikt door een hevig kabaal. Waar wij al jaren voor vreesden, is nu gebeurd: de zieke kastanjeboom met rotte wortels is door de storm tegen het huis geklapt", vertelt dochter Yvonne van den Berg over haar moeder, die aan de Schoonhovense Nassaukade woont. Eén en ander gebeurde met grof geweld: de takken sloegen een deel van de dakpannen weg en beschadigden de gevel en beschoeiing. 

De consternatie was groot en de opgetrommelde politie sommeerde de bewoonster om in de keuken te gaan zitten. Een tweede boom stond namelijk ook op springen, en die zou bij omvallen precies het gedeelte van het huis raken waar mevrouw altijd zit. "Het was al met al een hectische dag", blikt Yvonne van den Berg terug. "Gelukkig is mijn moeder niet alleen: mijn broer woont ook nog thuis."

Tot haar verbazing werd vrijdag echter door de gemeente alleen de omgevallen boom verwijderd. De tweede Kastanjeboom in de buurt van het huis, die door de storm flinke scheuren heeft opgelopen, staat er nog. "Ik houd mijn hart vast", zegt Yvonne. "Een beetje wind zal-ie nog wel doorstaan, maar het moet niet weer gaan stormen. Dan gaat-ie alsnog om."

Reden om maandag direct weer bij de gemeente aan te bel trekken, neemt ze zich voor. "Die bomen moesten eigenlijk allang zijn gekapt. Ze zijn heel mooi en karakteristiek, maar ook al jaren ziek. Dat zag je aan het blad, dat snel bruin werd. Ik vind het een onverantwoorde situatie."

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden