Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Zuidbroek vreest meer overlast na uitbreiding veebedrijven

Algemeen 2.354 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Bewoners van de Zuidbroek in Bergambacht vrezen dat de overlast toeneemt als de veehouders Jaap Schep en Martin Verhoef hun bedrijven verder uitbreiden.

Zij hebben het gemeentebestuur verzocht om deze 'expansie' in te dammen. Wethouder Leon de Wit wil snel een gesprek met alle betrokkenen om de impasse te doorbreken.

Stank
Tijdens de commissievergadering Ruimte liet een aantal insprekers doorschemeren dat vooral de vele verkeersbewegingen, stank en nachtelijke werkzaamheden hen zo langzamerhand de keel uit komen.

Albert Mudde stelde dat de activiteiten de laatste tien jaar zijn uitgegroeid tot een 24-uurs economie in de voorheen rustige polder. "Zo'n dertig jaar geleden heb ik een vervallen boerderijtje gekocht en opgeknapt om er met plezier te gaan wonen. De hedendaagse overlast staat daarmee in schril contrast. Nu Verhoef ook nog eens een megastal laat bouwen, wordt de druk nog groter. Met een houtwal en aarden wal probeer ik geluid en licht te dempen, maar veel weerstand tegen de modernisering biedt dat niet."

Ook Nathalie Klinge sprak van 'onwenselijke ontwikkelingen', die ten koste van haar nachtrust gaan. "Enorme shovels rijden met grote snelheid af en aan. Je staat letterlijk te schudden. Regels worden regelmatig geschonden op deze plattelandswegen, maar de handhaving is verwaarloosbaar. De relatie met de veehouders is op zich prima. Martin Verhoef heeft zijn buren uitgenodigd om zijn plannen met stal en ligboxen toe te lichten, maar ik vraag me af of de gemeente Krimpenerwaard dit moet toestaan."

Flatgebouw
Dat was ook de mening van Gerda Graafland. Haar man had in twee brieven aan het college verzocht om in te grijpen. "We wonen op luttele meters van de nieuwe, metershoge stal. Het wordt een soort flatgebouw naast onze deur. Een open stal bovendien. Daarvoor kan je toch niet zomaar een bouwvergunning verstrekken."

Wethouder Leon de Wit heeft inmiddels met beide ondernemers gesproken over de kritiek. Volgens hem staan ze open voor suggesties van hun buren. "Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Daarom wil ik een gezamenlijke bijeenkomst organiseren."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden