• Het werk aan de rotonde De Nieuwe Wetering, op de N210 tussen Bergambacht en Ammerstol, ligt al maanden stil. (foto: Robert van der Hek)
• Het werk aan de rotonde De Nieuwe Wetering, op de N210 tussen Bergambacht en Ammerstol, ligt al maanden stil. (foto: Robert van der Hek) Foto: Robert van der Hek

Werk aan rotonde N210 na twee jaar hervat

Algemeen 3.098 keer gelezen

BERGAMBACHT • Na twee jaar gesteggel over de scheve palen onder de rotonde bij de Nieuwe Wetering in Bergambacht worden de werkzaamheden eindelijk weer hervat.

Provincie Zuid-Holland, gemeente Krimpenerwaard en aannemer BAM Infra zijn na tal van rechtszaken tot overeenstemming gekomen over de herstelkosten. Dat stelt wethouder Ria Boere in een brief de raad van de gemeente Krimpenerwaard.

"Intensieve gesprekken en onderhandelingen met gemeente, provincie en aannemer hebben geleid tot een minnelijke regeling tussen provincie en aannemer. Momenteel hebben gesprekken plaats om de betreffende regeling te vertalen in een aanvullende overeenkomst. Dit betekent dat de aannemer de voorbereidingen voor het herstel van de eerdere werkzaamheden en de realisatie van de rotonde vanaf heden weer gaat opstarten."

Boere kreeg naar eigen zeggen 'een punthoofd' van de stagnatie bij de rotonde, omdat deze ontsluiting de ontwikkeling van het Bergambachtse bedrijfsterrein De Nieuwe Wetering ernstig bemoeilijkte. De gemeente Krimpenerwaard besloot daarom in juli 2017 zelf een weg aan te leggen om de nieuwe vestiging van Kruiswijk mogelijk te maken. Over de kosten van deze ingreep wil de gemeente niets kwijt. Problemen met de paalfundering in de slappe bodem, overleggen, ruzies en juridisch getouwtrek veroorzaakten de vertraging. De rechter sprak van een complexe materie en wees de partijen terug naar de onderhandelingstafel. De BAM betaalt nu de helft; de Provincie een kwart en de gemeente ook een kwart.

Gereed
Het CDA heeft van partijgenoten in de Provinciale Staten dat de de rotonde op de N210 pas op 1 juli 2019 gereed zal zijn. "Daar worden we niet vrolijk van", zegt raadslid Kees Larooij. "Nog ruim anderhalf jaar zal de situatie met de noodaansluiting voor het bedrijventerrein duren. Vlak langs een woonhuis denderen honderden vrachtauto's per dag. Zonder hulpmiddelen proberen de vrachtwagenchauffeurs veilig het fietspad te passeren en de provinciale weg op te draaien. Niet bepaald een project om trots op te zijn", aldus Larooij.

Ook Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) is niet te spreken over het dossier. "De rotonde De Wetering moet worden aangelegd omdat Kruiswijk op het bedrijventerrein wordt gehuisvest. Dit bedrijf hoort niet thuis op deze locatie. De gemeente geeft toe dat het bedrijf ligt in een milieubeschermingsgebied. Bovendien rijden dagelijks 115 vrachtwagen naar deze locatie met alle verkeersonveiligheid van dien. Daarom moet deze rotonde worden aangelegd. De gemeente heeft veel extra financiële middelen uitgetrokken om tot een tijdelijke oplossing te komen. Hierover mag Pro Krimpenerwaard geen informatie geven, maar de kwestie heeft de gemeente veel geld gekost."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden