• Wethouder Marco Oosterwijk en burgemeester Martijn Vroom reden met Corien Delger een rondje door Krimpen in de rolstoel.
• Wethouder Marco Oosterwijk en burgemeester Martijn Vroom reden met Corien Delger een rondje door Krimpen in de rolstoel. Foto: Floris Bakker

Rondje in een rolstoel door Krimpen

Algemeen 1.038 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Burgemeester Martijn Vroom en wethouder Marco Oosterwijk reden vrijdagochtend in een elektrische rolstoel door Krimpen aan den IJssel.

Heel lastig is de bediening niet. Met de joystick stuurt wethouder Marco Oosterwijk zijn rolstoel moeiteloos de helling af voor het raadhuis. Burgemeester Martijn Vroom volgt hem en rijdt met zijn wagentje het plein op waar het rondje door het centrum van Krimpen aan den IJssel begint.

Corien Delger nam het initiatief voor het rondje. De Krimpense zit zelf in een rolstoel en ervaart dagelijks de belemmeringen die dat met zich meebrengt. "Op straat kom je soms de gekste dingen tegen, zoals stoepjes waar je niet op of af kunt. Ik wilde graag dat ook de bestuurders dat eens meemaken. Vandaar dat ik de burgemeester via social media heb benaderd. Hij vond het een goed idee. 'Regel het maar', zei hij. Zo gezegd, zo gedaan."

Balans
Al direct na de start merkt Vroom dat het met een rolstoel best lastig is om een stoep af te komen. Hij rijdt iets te hard waardoor de rolstoel naar voren helt. Door wat naar achteren te leunen blijft de stoel in balans. Ondertussen rijdt Oosterwijk al op de stoep en slalomt in de Kortlandstraat behendig langs containers en bloembakken. "Als je in een rolstoel zit, merk je pas hoeveel lastige hindernissen je tegenkomt", zegt Oosterwijk bij een oversteekplaats aan de Noorderstraat. Naast dat niemand stopt, is het overzicht door de vele geparkeerde auto's slecht. "Het komt ook regelmatig voor dat mensen hun auto op de op- of afrit zetten", weet Delger uit ervaring. "Dan kun je dus als rolstoelgebruiker dus gewoon niet naar de overkant."

Even verderop stuiten de rolstoelers op een volgende hindernis. Bij de kruising Noorderstraat-Lijsterstraat is er geen mogelijkheid om van de stoep te rijden. Pas een flink stuk verder ligt er een oversteekplaats, maar een groep agressieve ganzen maakt het er niet makkelijker op. Met veel lawaai maken ze duidelijk dat niemand er door mag. Voor Oosterwijk is het wel een eye opener. "Acht jaar geleden is hier de boel opnieuw ingericht. Blijkbaar hebben we toen als gemeente te weinig oog gehad voor mensen met een rolstoel. Dit moeten we veranderen." Delger is er blij mee. "Ik kan als rolstoelgebruiker wel bij de gemeente gaan klagen over van alles en nog wat, maar het is veel beter als mensen het zelf ervaren. Dat ze zich kunnen verplaatsen in iemand die in een rolstoel zit."

Bindweefselaandoening
Delger heeft het syndroom van Ehlers-Danlos, een slopende bindweefselaandoening. Vijf jaar geleden kwam ze in een rolstoel terecht. Kleine stukjes lopen lukt nog wel, "maar zonder rolstoel red ik het niet." Dat mensen niet altijd rekening houden met rolstoelgebruikers snapt ze wel. "Ik heb immers ook 'gewoon' gelopen. Toch zou het meer moeten gebeuren."

Ze schroomt ook niet om mensen aan te spreken. Zo ziet ze regelmatig auto's die ten onrecht een op een invalidenplek staan. "Ik schuif dan een kaartje onder de ruitenwisser met daarop de tekst: 'Je hebt mijn plek, wil je ook mijn handicap?'. Gewoon om mensen bewust te maken dat het niet normaal is wat ze doen. Jammer genoeg heb ik al heel wat kaartjes moeten gebruiken."

Ondertussen is de groep in De Tuyter beland. Daar blijken de twee invalidentoiletten moeilijk toegankelijk. Er is meer. Bij de ingang van de Crimpenhof lukt het niet om via de draaideur het winkelcentrum binnen te komen. Via de buitendeur ernaast zou het moeten lukken, maar die is niet open te krijgen.

Oosterwijk noemt het na afloop een leerzame ervaring. "Je kunt wel vanachter je bureau van alles te regelen, maar het is veel beter om zelf een keer in een rolstoel rond te rijden zoals we vandaag hebben gedaan." Het is de bedoeling dat het rondje Krimpen wordt herhaald. Daarnaast is Delger gevraagd om mee te lopen tijdens wijkschouwen in de gemeente.

Floris Bakker

RTV Krimpenerwaard maakte onderstaande reportage. 

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden