• Uit de oude doos: de boerderij aan de Lopikerweg 100.
• Uit de oude doos: de boerderij aan de Lopikerweg 100.

Boek over familieboerderij aan Lopikerweg

Algemeen 1.318 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het boek is geschreven voor kinderen, kleinkinderen, neven en nichten, maar is tegelijkertijd een naslagwerk over de geschiedenis van de polder Noord-Zevender. Dat was ook de bedoeling van schrijver Leobert de Boer (71) toen hij in de 100-jarige historie van het huis aan de Lopikerweg 100 dook. "In mijn beleving is deze boerderij de moeite van het herinneren waard."

De voormalig directeur van de Apenheul is getrouwd met Joke, de oudste dochter van de familie Van der Vlist. In 1982 betrokken ze de ouderlijke woning, die sinds 1917 in het bezit was van Ernst en Johanna van der Vlist. Na zijn pensioen in 2009 begon Bert de Boer met een grondige verbouwing van het boerenhuisje, dat destijds onderdak bood aan acht kinderen en acht koeien. Na de opknapbeurt, waarbij De Boer naar eigen zeggen 'geen plint oversloeg', raakte de auteur ervan overtuigd dat hij het verleden moest vastleggen.

"Inclusief verhalen en anekdotes, maar ook met technisch bouwkundige details die alleen voor betrokkenen interessant zijn. Het is niet geschreven voor de verkoop. Ik heb het in eigen beheer laten drukken en vervolgens weggegeven. Het ging om 50 stuks printing on demand. Dus ik kan er nog altijd een aantal laten maken."

De Boer herinnert er nog fijntjes aan dat buiten het zicht van de Schoonhovense burger veel giftig afval werd gedumpt in de omgeving van de voormalige Hasco verffabriek, die op vijftig meter van de woning was gevestigd.

"De directeur ging destijds met een doos sigaren langs de boeren om hun toestemming te vragen om vaten te dumpen in de sloten. Zwager Leo, fan van Ajax, heeft er ooit een rood-witte hut van geverfd."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Invulling voormalig IHC-terrein: kansen voor woningen, natuur en recreatie Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Inclusieve picknicktafel in Middenweteringpark Krimpen a/d IJssel Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden