• Het Kerkplein in Lekkerkerk.
• Het Kerkplein in Lekkerkerk. Foto: Floris Bakker

Actualiteitendebat over uitbreiding kerk Lekkerkerk bloedt snel dood

Algemeen 1.109 keer gelezen

LEKKERKERK • Het eerste actualiteitendebat van de gemeente Krimpenerwaard leverde geen verbale strijd op tussen de raadsleden.

Het collegevoorstel dat voorziet in uitbreiding van de Johanneskerk in Lekkerkerk was voor een ruime meerderheid bij voorbaat aanleiding om in te stemmen. Het debat, dat door Pro Krimpenerwaard op de agenda was gezet, nam nam nog geen drie kwartier in beslag.

Het voormalige gemeentebestuur van Nederlek had in december 2014 - vlak voor de gemeentelijke fusie - ingestemd met de aankoop van twee panden om de gewenste uitbreiding mogelijk te maken. "En we kunnen een dergelijk raadsbesluit niet negeren", stelde Eric Koelewijn (SGP).

Halszaak
Juist dat besluit is volgens Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) nooit door de raad bekrachtigd en daarom aanvechtbaar. Marije Willems (PvdA) en Erica Jaspers (D66) twijfelden eveneens aan de juridische houdbaarheid, maar wensten er vooralsnog geen halszaak van te maken. Wel gaf Willems aan de dat de bevoegdheid om openbare ruimte te onttrekken bij de raad ligt en niet bij het college. "Dat kan tot een ander verloop van het proces leiden." Wethouder Dilia Blok laat haar ambtenaren uitzoeken wie die bevoegdheid heeft.

Struijs kreeg wel schouderklopjes voor zijn poging om een actualiteitendebat te houden, maar niet zijn zin. Twee moties om de toenmalige aanvraag met onderliggende stukken alsnog voor te leggen aan de raad en een onderzoekscommissie in te stellen haalden het niet. Willem Schoof (Gemeentebelang Krimpenerwaard) stelde voor de door de gemeente aan te kopen panden te bestemmen voor senioren of starters.

Aantasting
Het uitbreidingsplan op het Kerkplein van Lekkerkerk stuit op bezwaren van winkeliers, horecaondernemers en omwonenden, die menen dat het onlangs ingrijpend opgeknapte plein door de aanbouw wordt aangetast. In een petitie stellen zij dat het plan 'voorgoed het oude karakter van het plein zal schaden'. Struijs: "Voor de ondernemers in de dorpskern is dit een rampzalig plan. Zij moeten het hebben van klanten die makkelijk hun auto kwijt kunnen. Het uitwijken van klanten naar omringende dorpen is al groot en zal hierdoor alleen maar toenemen. Menig ondernemer heeft al aangegeven Lekkerkerk te zullen verlaten als dit plan doorgang vindt."

De petitie is reeds 237 keer ondertekend. Ook zijn bezwaarden van mening dat er een oud kerkhof ligt, dat nog niet is geruimd. Blok zegde de raad toe gevoelige kwesties respectvol te behandelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden