• Waterbus bij Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker
• Waterbus bij Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Gouda wil waterbusverbinding over IJssel

Algemeen 1.121 keer gelezen

GOUDA/KRIMPENERWAARD • De gemeente Gouda laat onderzoeken of een waterbusverbinding naar Rotterdam mogelijk is, met haltes langs de Hollandsche IJssel.

Een motie van de SGP kon woensdag  rekenen op brede steun van de Goudse gemeenteraad. Fractievoorzitter Jacques Rozendaal noemt personenvervoer over water 'een zeer duurzame vorm van mobiliteit'. Hij denkt dat de waterbus voor forenzen die met de auto reizen, een prima alternatief is voor de dichtslibbende wegen in de regio. "En voor dagjesmensen en toeristen die Gouda willen bezoeken, is de waterbus eveneens een aantrekkelijk vervoersmiddel. Het biedt ook de mogelijkheid om onze stad te verbinden met Gouderak, Moordrecht, Ouderkerk en Krimpen aan den IJssel."

Prioriteit
Een uitbreiding van het waterbusnetwerk is al opgenomen in het Regionale verkeers- en Vervoerplan (RVVP). Wat Rozendaal betreft krijgt een verbinding tussen Gouda en Rotterdam prioriteit. "Wethouder Hilde Niezen (verkeer) gaat daarom contact opnemen met haar collega's van de gemeenten Zuidplas en Krimpenerwaard. Kijken hoe zij daar tegenover staan." Toch houdt Rozendaal een slag om de arm. "Veel zal afhangen van de uitkomsten van de haalbaarheidsstudie. Zo'n verbinding over water kost natuurlijk veel geld. Als er vervolgens niemand gebruik van maakt, is dat zonde. Als de verbinding er komt zou het goed zijn om te beginnen met een pilot, op zaterdag en een werkdag."

GOUDasfalt
De PvdA in de Krimpenerwaard vraagt al jaren om een waterbusverbinding tussen Gouda en Rotterdam. Zo riep raadslid Gerjo Goudriaan het college vorig jaar nog op om aan te sluiten bij de Goudse initiatiefgroep GOUDasfalt die de Koudasfaltlocatie in Stolwijkersluis gaat ontwikkelen. Goudriaan ziet het terrein als 'de poort' naar de Krimpenerwaard. "Toeristen die Gouda aandoen kunnen met een kleine beweging de Krimpenerwaard ingetrokken worden."

Een waterbusverbinding tussen Gouda (Koudasfaltlocatie) en Krimpen aan den IJssel - met aansluiting op de waterbus die een reguliere dienst onderhoudt tussen Dordrecht en Rotterdam - zou volgens de PvdA een grote meerwaarde voor het project kunnen zijn. Daar komt nog bij dat over vijf jaar de IJsseldijk tussen Krimpen en Gouderak wordt versterkt. Goudriaan: "Dat gaat veel hinder opleveren voor het verkeer, ook voor de fietsende schooljeugd, en het zou goed zijn als er dan een volwaardig alternatief in de vorm van openbaar vervoer over water operationeel is."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden