• Eén van de geplaatste geluidsschermen op de aanbrug van de Algerabrug.
• Eén van de geplaatste geluidsschermen op de aanbrug van de Algerabrug.

Twijfel over effect geluidsschermen op aanbrug van Algerabrug

Algemeen 535 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Bewoners van de Rotterdamseweg in Krimpen aan den IJssel hebben hun twijfels over de effectiviteit van de geluidsschermen die de gemeente in juli heeft geplaatst op de aanbrug van de Algerabrug.

"Het helpt niks", zegt Peter Meijer. Hij haalt zijn schouders erover op. "Ach, wij bewoners hadden niet anders verwacht. Een paar van die schermen houden de herrie van al dat voorbijrazende verkeer echt niet tegen." Ter hoogte van zijn woning liggen de gewraakte voegovergangen. Als er een auto of vrachtwagen overheen rijdt, klinkt het bekende 'kedeng, kedeng', "en dat dag en nacht. Daar word je gek van. In je tuin zitten of de raam open zetten met warm weer kan gewoon niet."

Huisarts
De geluidsoverlast is volgens Meijer verergerd na de renovatie van de aanbrug vorig jaar. En hij is niet de enige die er last van heeft. Verschillende straatgenoten van hem lopen bij de huisarts. "Die doen 's nachts geen oog dicht." Inmiddels is er een comité opgericht waar zestig huishoudens zich bij hebben aangesloten." Ella Oostlander is ook lid. Er is 'zeker' meer lawaai in vergelijking met een paar jaar geleden, "maar je leert ermee leven. Toch is het geluid dat je nu hoort anders dan voorheen."


Meijer woont al dertig jaar langs de Rotterdamseweg en zag in die tijd het verkeer op de Algerabrug enorm groeien. Met alle gevolgen van dien. "Toen ik hier kwam wonen reden er elke dag 30.000 voertuigen over die brug. Nu zijn dat er 55.000, bijna een verdubbeling. Dan is het niet zo gek dat je overlast ervaart. Zo was de wisselstrook vroeger alleen in de ochtend- en avondspits open. Nu is -ie altijd in gebruik."

Hoewel de schermen nauwelijks helpen, is Meijer blij dat de gemeente het probleem serieus aanpakt. Zo komt er vaste beplanting langs de aanbrug en bekijken deskundigen of een aanpassing van de voegen mogelijk is. Meijer wijst erop dat de woningen langs de Algerabrug op een B-lijst staan. "Als de geluidsbelasting te hoog is, moet de gemeente maatregelen nemen. Ik ben blij dat ze dat ook daadwerkelijk doen."

Metingen
De gemeente heeft al geluidsmetingen uit laten voeren, zowel voor als na plaatsing van de geluidsschermen. Stem van Krimpen wil graag de resultaten van die metingen en heeft daarover schriftelijke vragen ingediend. Arjan Bosker, directeur ruimte bij de gemeente, vraagt om wat meer tijd. "Er is meer onderzoek nodig om te bepalen wat de beste oplossing is. Dit is een lastig probleem, maar we laten nu niet meer los." Bosker zegt dat de schermen wel degelijk zorgen voor een reductie van het aantal decibels. "Het gaat echter om de frequentie, in dit geval van het geluid dat bij de voegovergangen ontstaat. Dat is intenser geworden na de renovatie van de aanbrug. Daar moeten we ons op concentreren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden