• Mensen met financiële problemen kunnen in sommige gevallen een beroep doen op gemeentelijke regelingen. (stockfoto)
• Mensen met financiële problemen kunnen in sommige gevallen een beroep doen op gemeentelijke regelingen. (stockfoto)
serie: Armoede in de Polder

'Doelgroep is lastig te bereiken voor gemeente'

Algemeen Armoede in de Polder 671 keer gelezen

krimpenerwaard • Gemeenten hebben diverse regelingen om mensen in financiële nood te helpen. Maar dan moeten inwoners zich wel melden.

"Veel mensen doen uit onwetendheid of door schaamte geen beroep op de regelingen", verklaart Soraya de Graaff, beleidsmedewerker Sociale Zaken van de gemeente Krimpenerwaard. "Op basis van landelijke cijfers zouden meer mensen voor het loket moeten staan."

"Men is hier gewend is om de eigen broek op te houden", vult wethouder Jan Vente aan. "Op zich een goede mentaliteit, maar de regelingen zijn er niet voor niets. Mensen die ervoor in aanmerking komen, moeten zich dus vooral melden."

Verplichting
Gemeenten hebben de verplichting om mensen met financiële problemen bij te staan. Zij staan immers het dichtst bij de inwoners en hebben het beste zicht op de lokale situatie, oordeelde het Rijk in 2015 bij het 'afschuiven' van diverse zorgtaken. "Inwoners die een bijstandsuitkering hebben, kennen we. Mensen die in de schulphulpverlening zitten ook. De groep die daar net buiten valt, maar eventueel wel een beroep kan doen op een gemeentelijke regeling, is lastig te bereiken", stelt wethouder Vente. (Voor een overzicht van de diverse regelingen, zie http://www.krimpenerwaard.nl)

Extra complex in het 'armoedebeleid' was dat fusiegemeente Krimpenerwaard ook de diverse regelingen in de voormalige vijf gemeenten op elkaar moest afstemmen. Vente: "Natuurlijk waren er kaders waarbinnen de voormalige gemeenten werkzaam waren, maar er was ook de nodige beleidsvrijheid. Inmiddels is er eenduidigheid en proberen we maatwerk te bieden. Ieder specifiek 'geval' krijgt zijn eigen benadering."

Werk is daarbij een belangrijke factor. "Een baan vinden is in deze tijd niet makkelijk", weet Soraya de Graaff. "Waar mogelijk proberen we als gemeente een handje te helpen. Bijvoorbeeld met een sollicitatietraining, een buddyprogramma en het Leerwerk-loket, waarbij jonge werkzoekenden een adviesgesprek krijgen over de mogelijkheden van leren en werken."

Bij het buddyprogramma worden werkzoekenden ondersteund door een persoonlijke buddy in de vorm van een werkgever. Hij of zij adviseert en coacht hen bij de zoektocht naar werk. Begin februari gaf wethouder Jan Vente het startsein voor de eerste buddygroep van twaalf werkgevers en werkzoekenden. Vente: "De resultaten tot nu toe overtreffen de verwachtingen. Er zijn vijf werkzoekenden succesvol aan een betaalde baan geholpen. Inmiddels is een tweede buddyprogramma gestart."

Bijstand
Wanneer werk (nog) niet mogelijk is, kunnen inwoners een beroep doen op inkomensondersteuning, in de vorm van algemene bijstand. Vente: "Circa 600 van de 5.4000 inwoners in de gemeente Krimpenerwaard ontvangen bijstand. Verhoudingsgewijs is dat een laag percentage, al is het wel gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. De crisis heeft hierin zijn weerslag gehad. Gelukkig stromen veel mensen uit, doordat ze werk vinden, maar zolang de instroom steeds iets groter is, schieten we per saldo niets op."

Vervolgens: "Er wordt soms negatief gedacht over mensen in de bijstand, maar mijn ervaring is dat ze het liefst willen werken. Door pech of andere oorzaken lukt dat niet altijd. Gelukkig krijgen we hulp van werkgevers, die hun nek durven uitsteken. Van der Wal uit Berkenwoude is er daar één van. Dit bedrijf in onder andere groenvoorziening en wegonderhoud heeft al veertien mensen uit de bijstand aan een baan geholpen."

Armoede is niet alleen een kwestie van een laag inkomen. Mensen kunnen door allerlei omstandigheden in een problematische schuldenpositie terechtkomen en er niet meer uitkomen. Soraya de Graaff: "De gemeente biedt hulp bij het organiseren van afspraken met schuldeisers en heeft contacten met schuldhulpmaatjes -via Stichting Budgethulp Krimpenerwaard- en consulenten thuisadministratie, via Humanitas Midden-Holland. Zij bieden persoonlijke begeleiding als het niet lukt om de administratie op orde te krijgen. Soms is een adviesgesprek bij de consulent schulddienstverlening al voldoende om de hoogte of het aantal schulden te verminderen."

Niet alleen
Gemeenten staan er in hun aanpak tegen armoede en schulden niet alleen voor. Veel maatschappelijke organisaties en vrijwilligers helpen een handje. "Dat begint al bij de signalering", verklaart Jan Vente. "Met welzijnsstichtingen hebben we de afspraak om ogen en oren open te houden in geval van verborgen armoede. Zij komen immers achter de voordeur. Daarnaast hebben we goede contacten met het maatschappelijk werk en de woningcorporatie."

Ook het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds zijn enkele samenwerkingspartners van de gemeente Krimpenerwaard. In november wordt een Stichting Urgente Noden opgericht in de Krimpenerwaard. "Dit is als het ware een noodloket voor hulpverleners die mensen in acute nood aantreffen. Er wordt geld verstrekt in die situaties waar wettelijke regelingen tekortschieten. Zo voorzien we ook in die behoefte", besluit Vente.

Het Kontakt probeert armoede een 'gezicht' te geven door het begrip vanuit verschillende aspecten te belichten. Wat is armoede en wat doet het met je? Dit is het laatste artikel in deze reeks.De vorige artikelen zijn terug te vinden op http://www.hetkontakt.nl.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden