• In een bomvolle 'Ouwe school' ontvangt Lydia Blom (r) de erespeld van de gemeente Lopik. Een tolk brengt de woorden van burgemeester Westerlaken over. (foto: Adri Verhoeven)
• In een bomvolle 'Ouwe school' ontvangt Lydia Blom (r) de erespeld van de gemeente Lopik. Een tolk brengt de woorden van burgemeester Westerlaken over. (foto: Adri Verhoeven)

Erespeld Lopik voor ‘bijzondere vrouw’ Lydia Blom

Algemeen 677 keer gelezen

LOPIKERKAPEL • In een bomvol buurthuis d' Ouwe School in Lopikerkapel is woensdagavond Lydia Blom in het zonnetje gezet.

Uit handen van burgemeester Renate Westerlaken kreeg zij de erespeld van de gemeente Lopik opgespeld. "Dit is een welverdiende blijk van waardering voor je jarenlange, tomeloze inzet voor de gemeenschap van Lopikerkapel", aldus de burgemeester.

Vergaderen
Lydia dacht dat zij naar het buurthuis moest komen voor een vergadering. Maar toen zij de zaal binnenstapte en bijna alle Kapellenaren haar met applaus ontvingen, wist de 39-jarige dat er van vergaderen niet veel terecht zou komen.

De burgemeester nam vrijwel direct het woord. "We gaan vanavond iets leuks doen, namelijk jou in het zonnetje zetten. De enorme belangstelling hiervoor zegt genoeg."

Ondanks dat iedereen wel een reden kon bedenken waarom juist Lydia de speld verdient, somde de burgemeester graag nog wat feiten op. "Je hebt niet één, maar drie boeken geschreven over de geschiedenis en de inwoners van Lopikerkapel. Jij vindt het belangrijk dat het verleden wordt vastgelegd voor de toekomst."

Maar Lydia is niet alleen geïnteresseerd in het verleden van Lopikerkapel en de Kapellenaren. Als initiatiefneemster en promotor van de stichting Lopikerkapel werkt zij, ondanks haar gezondheidsproblemen, samen met een hechte club bestuursleden om de leefbaarheid in de kleine kern te bevorderen.

Holle Brug
"Je bent letterlijk en figuurlijk een bruggenbouwer", vervolgde Renate Westerlaken. Daarmee doelde zij uiteraard op de restauratie van Kapels trots, de Holle Brug. "Een prachtig stukje burgerparticipatie, waar jij de drijvende kracht achter was."

De burgemeester besloot haar toespraak met de woorden: "Jij bent een bijzondere vrouw met een tomeloze energie en inzet. En ondanks dat je gezondheid je soms in de steek laat, ben je altijd op zoek naar dingen die je juist wel kunt. Wauw, wat een vrouw ben jij."

Lydia, die normaal gesproken altijd een passend woordje klaar heeft, stond dit keer met haar mond vol tanden. "Ik dacht dat je minstens 50 moest zijn voor zoiets", sprak ze beduusd.  

Maar al snel wist zij zich te herpakken en bedankte alle aanwezigen. Niet alleen voor hun komst, maar ook voor de support. "Alles wat ik doe kan ik niet alleen. Daarom komt deze erespeld ook jullie toe."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Burgemeester Westerlaken spelt de onderscheiding op. (foto: Adri Verhoeven)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden