• De stand van jongerenwerk. Links wethouder Sleeuwenhoek.
• De stand van jongerenwerk. Links wethouder Sleeuwenhoek. Foto: wijntjesfotografie.nl

Onderzoek naar eenzaamheid onder scholieren: ‘een niet te onderschatten probleem’

Algemeen 439 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland doet de komende tijd onderzoek naar eenzaamheid onder scholieren in de Krimpenerwaard. Met anoniem ingevulde vragenlijsten hoopt de stichting een beeld te krijgen van dit verborgen probleem.

Woensdag streek een team van vier jongerenwerkers neer bij de Willem de Zwijgerscholengemeenschap aan de Kamerlingh Onnesdreef in Schoonhoven. Daarna staan bezoeken aan het Schoonhovens College en het Gemini College uit Lekkerkerk op het programma.

Woordvoerder Wouter Rijneveld was zeer tevreden over de respons. Maar liefst 200 formulieren werden hem en zijn kompanen in hun stand in de aula van 'De Willem' overhandigd.

Afstomping
Rijneveld stelt dat eenzaamheid vooral een gevoel is. "Het is een niet te onderschatten emotie. Je kan eenzaam zijn, terwijl je je temidden van een groep van vijftig leerlingen bevindt. Het gaat vooral om het gemis van verbondenheid. Je hoort er om een bepaalde reden niet bij. Denk aan pesten, negeren, beledigen. Daarnaast kunnen verslaving aan computerspelletjes en drugsgebruik zorgen voor afstomping. Dan zie je ook je vriendenkring slinken."

Vier derdeklassers van vmbo-t beamen dat. Hoewel Roos, Guusje, Fleur en Jade goed in hun vel steken, hebben ze ook wel eens donkere momenten meegemaakt. Jade: "Wij hebben gelukkig veel steun aan elkaar. We trekken vaak samen op en beoordelen ook de huidige trends. Depressie en jezelf snijden zijn inmiddels voorbij gekomen. Het leek wel mode om daar aan mee te doen. Hier op school viel dat negatieve gedrag mee, maar van vriendinnen op andere scholen hoorden we andere verhalen."

Ze vullen gezamenlijk het formulier in. Roos merkt op dat je in een groep anders reageert dan als individu. "Zelfs de antwoorden op deze schriftelijke vragen zouden volgens mij verschillen als je ze 1-op-1 in zou vullen. De groepsdruk is groot, ook al ben je nergens toe verplicht. Je doet toch mee."

Kom erbij
Oud en jong kennen het gevoel van eenzaamheid, ook al is dat bij senioren anders dan bij tieners. Het gaat om grote getallen.

"Zo'n veertig procent van de volwassenen in de gemeente Krimpenerwaard voelt zich wel eens eenzaam", stelt wethouder Lavinja Sleeuwenhoek. Daarom heeft ze zich aangesloten bij de landelijke actie 'Kom erbij'.

Sleeuwenhoek ziet eenzaamheid bij senioren als een aanslag op hun welzijn. "Hun sociale leven valt weg. Mensen praten echter niet makkelijk over hun gevoelens en je kan het ook niet aflezen van iemands gezicht. Welzijnsstichtingen doen er alles aan om senioren te betrekken bij hun activiteiten. Er zijn open eettafels en de Nederlandse Bridgebond roept mensen op zich aan te melden bij lokale bridgeverenigingen. Een goede stap, want dat helpt om het isolement te doorbreken", zegt de wethouder.

Tenslotte: "Niettemin blijft veel verdriet verborgen. Dat zet ons aan tot actie en samenwerking, want de gevolgen zijn groot. Daarmee dring je tegelijkertijd medische kosten terug. Gezondheidsklachten, zowel geestelijk als fysiek, zijn voor een deel aan eenzaamheid te wijten."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden