Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Gezelligheid op de dansvloer.
• Gezelligheid op de dansvloer. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

'Spoordisco' al tien jaar een begrip

  •   522 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Op de tweede vrijdag van de maand is de dansvloer van De Bastille, aan de Spoorstraat in Schoonhoven, tussen half acht en half tien het domein van vooral jonge mannen en vrouwen met een geestelijke beperking. Niemand wil dat missen.

Dan schalt de muziek van K3, Queen, Metallica en Ko de boswachter door de speakers. Het repertoire wisselt nogal, maar daar maalt niemand om. Het draait twee uur lang om plezier. "Langer dansen is niet verstandig", weet Esther Tienhoven, al een decennium betrokken bij de Spoordisco. "Er zit geen rem op bij sommige bezoekers. Je moet een pauze instellen om niet teveel energie te verspelen. Dat kan bovendien tot lichamelijke klachten leiden. En dat willen we natuurlijk niet."

De tijden zijn ook afgestemd op het vervoer van de discogangers en de inzet van zorgbegeleiders op vrijdagavond. Veel bezoekers komen uit De Populier, het Thomashuis, zorgboerderij Vlist en De Hoekse Gang. De organisatoren van de Spoordisco maken afspraken met de leiding over het brengen en halen. "De meeste bezoekers komen al jaren naar de Spoordisco. We zijn inmiddels goede bekenden van elkaar. Dat schept een band", aldus Esther.

Verrijking
Bestuurslid Patrick van de Leemput, die de bar runt tijdens de feestavonden, gaat altijd fluitend naar het dansevenement. "Mensen met een beperking zijn goudeerlijk. Ze zeggen waar het op staat. De Spoordisco is een verrijking van ons leven. Wij dansen vaak zelf ook mee."

Niettemin kan de organisatie nieuwe vrijwilligers gebruiken. Esther: "We werken al jaren met een vast team. Er kan – om welke reden dan ook – iemand uitvallen. Dat vul je niet zomaar op. Daarom zouden we wel enige steun kunnen gebruiken. Het is geen enorme opgave om een avond per maand te assisteren op of rond de dansvloer. Het gaat om welgeteld tien disco's per jaar; in de zomer hebben we namelijk geen Spoordisco. Je kan als vrijwilliger eerst twee of drie avonden meedraaien en daarna beslissen of je vaker van de partij wilt zijn."

De bezoekers betalen entree en dienen de consumpties af te rekenen. "Met de opbrengst slaan we spullen in voor de volgende disco", zegt Patrick. Mogelijk wordt de bijdrage ook besteed aan de viering van het tienjarig bestaan in juni, maar dat is nog een verrassing.

Cadeaus
Schipper Michael Wagter was destijds de initiatiefnemer van de Spoordisco. Het is uitgegroeid tot een begrip in de regio. Drie DJ's wisselen elkaar af om muziek te draaien en de vele verzoeknummers te noteren. Naast een vast bedrag van een sponsor, die anoniem wenst te blijven, incasseert de Spoordisco een gemeentelijke subsidie.

"We kopen er bijvoorbeeld cadeaus van voor de Sinterklaasviering. Dat blijft een jaarlijks hoogtepunt voor veel bezoekers", meldt Esther afsluitend.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }