Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Het omgeknaagde wilgenboompje bij het kanocentrum.
• Het omgeknaagde wilgenboompje bij het kanocentrum. (Foto: Floris Bakker)

Beversporen aangetroffen in Loetbos bij Lekkerkerk

  •   1319 keer gelezen

LEKKERKERK • In het Loetbos bij Lekkerkerk zijn vorige week sporen van een bever gesignaleerd.

Langs het water nabij het kanocentrum werd een omgeknaagd wilgenboompje ontdekt. Harm Blom van Staatsbosbeheer is opgetogen dat het knaagdier het natuurgebied heeft ontdekt. Of de bever zich definitief gaat vestigen is nog even de vraag. "Dat is afwachten, maar ik sluit het niet uit. Het Loetbos is een prima leefgebied voor bevers. Het is groot, de watergangen zijn diep en er staan volop wilgen en berken die als voedsel en bouwmateriaal kunnen dienen."

De bever is niet nieuw voor de Krimpenerwaard. Langs de uiterwaarden van met name de Lek worden al jaren regelmatig knaagsporen aangetroffen. Soms wordt er zelfs een bever gezien, "maar zover binnendijks is wel bijzonder hoor", weet Blom. "Het is niet eerder voorgekomen dat de bever op eigen houtje zo ver de polder in trekt." Toch verbaast het hem niet. "Bevers zijn echte pioniers die grote afstanden afleggen om een nieuw leefgebied te vinden."

Dammetjes
Blom noemt de bever een aanwinst voor het Loetbos. "Bevers knagen aan bomen, hakken en verslepen takken en bouwen daarmee dammetjes en burchten. Hiermee zorgen ze voor verjonging van het bos." Dat veel recreanten gebruik maken van het Loetbos hoeft niet nadelig te zijn. "Er zijn genoeg rustige plekjes waar de bever zich kan verschuilen. Ik denk dat met name mensen zullen moeten wennen aan de aanwezigheid van de bever. Want af en toe zal er wel eens een mooie knotwilg sneuvelen."

De kans dat je een bever ziet is volgens de boswachter klein. "Bevers zijn uiterst schuw en laten zich overdag zelden zien. Af en toe laat –ie wel van zich horen. Als er gevaar dreigt, slaat een bever met zijn staart hard op het wateroppervlak. Dat doet –ie om andere bevers te waarschuwen."

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }