Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Het gemeentehuis in Lopik.
• Het gemeentehuis in Lopik. (Google Streetview)

Lopik: verhuizing gemeentehuis maakt bouw appartementen mogelijk

  •   543 keer gelezen

LOPIK • In de gemeente Lopik is veel vraag naar (huur- en koop-)appartementen, vooral voor senioren. Door het gemeentehuis te verhuizen naar het Rabobankkantoor zou in die behoefte kunnen worden voorzien.

Het huidige gemeentehuis kan dan worden gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. "Bijvoorbeeld als aanvulling op de seniorenappartementen, die op dit moment worden ontwikkeld in de Lentehof, en waarbij de vraag veel groter was dan het aanbod", verklaart wethouder Gerrit Spelt. "Er kan dan aansluiting worden gezocht bij de Lentehof voor bijvoorbeeld het gezamenlijk aanbieden van zorg en clustering van andere voorzieningen."

Jongeren
Bij een eerder bericht over de eventuele nieuwbouw van seniorenappartementen op de locatie van het gemeentehuis ontstond enige commotie op sociale media. De gemeente Lopik zou alleen nog maar voor senioren bouwen en daarbij de jongeren uit het oog verliezen.

Spelt: "Men vergeet daarbij dat iedere nieuwe woning -door middel van doorstroming- meerdere verhuisbewegingen oplevert. Senioren die graag in een appartement willen gaan wonen laten over het algemeen een eengezinswoning achter, die kan worden ingenomen door  bijvoorbeeld een jong gezin, dat op zijn beurt weer een kleinere woning achterlaat. Zo ontstaat een domino-effect, waar meerdere doelgroepen hun voordeel mee kunnen doen. Ook jongeren dus. Daar komt ook de woningbouwlocatie Lopik-oost, die op dit moment in voorbereiding is en die een gevarieerd woningbouwprogramma kent, nog eens bij."

Haast
Het college van B&W wil de gemeenteraad deze maand vragen een krediet van (maximaal) 50.000 euro ter beschikking te stellen om de plannen verder uit te werken. Daar is enige haast bij, want Rabobank Utrechtse Waarden wil graag deze zomer weten waar het aan toe is. "In de gemeenteraad klinkt ook vaak de roep om sociale huurwoningen. Dat zou ook een optie kunnen zijn, al hangt daar natuurlijk wel een prijskaartje aan. Daar willen we graag over sparren", aldus Spelt

Rabobank Utrechtse Waarden klopte bij de gemeente Lopik aan om de eigen locatie te mogen ontwikkelen voor woningbouw. Spelt: "Realisatie van appartementen aan de Rembrandtlaan is echter minder gewenst, omdat die dan voor senioren te ver van de winkel- gezondheidsvoorzieningen liggen. Daaruit is de gedachte van een mogelijke uitruil ontstaan."

Het Rabobankkantoor is weliswaar wat kleiner qua vloeroppervlak, maar wel efficiënter ingedeeld. Dat zou een verhuizing van de ambtenarij volgens Spelt niet in de weg staat. "Het gemeentehuis zelf is weliswaar markant, maar heeft geen status als monument. Het is gebouwd in 1955, met later nog de realisatie van enkele bijgebouwen."

Mede door de digitalisering is een groot deel van het Rabobankpand in Lopik leeg komen te staan. Hierdoor wil de bankdirectie graag een ander, kleiner gebouw in Lopik betrekken.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }