Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Cees van der Graaf wil met groep vrijwilligers werken aan de restauratie van de miniatuurmolen.
• Cees van der Graaf wil met groep vrijwilligers werken aan de restauratie van de miniatuurmolen. (Foto: Jan Timmer)

In actie voor Lekkerkerkse 'mini-molen'

  •   321 keer gelezen

LEKKERKERK • Hij verkeert nu nog in deplorabele toestand: de miniatuurmolen van Lekkerkerk. Maar daar moet en gaat verandering in komen, als het aan historische vereniging 'Lekkerkerk door de Tijd' én Cees van der Graaf ligt.

Daar staat ie dan. Met gaten in de wieken, afbladerende verf, rottende onderdelen, ontbrekende elementen. De miniatuurmolen van Lekkerkerk is hard aan restauratie toe.

Ooit glorieerde de wipwatermolen - een replica van het Nieuw-Lekkerlande origineel - in het straatbeeld van Lekkerkerk. Om uiteindelijk in de vergetelheid te raken. Het was Stien van den Berg die de restauratie van het houten object op de gemeentelijke agenda plaatste. Hetzelfde deed ze met de ooit aan haar dorp geschonken zalmschouw die lag weg te kwijnen op een gemeentewerf. "Beide waren het naar mijn mening ten volle waard om in oude staat te worden teruggebracht", zegt Stien. "Dus ben ik, ondersteund door de historische vereniging, een lobby gaan voeren bij de politiek hier in de Krimpenerwaard. Daar is behoorlijk op gereageerd. Er is inmiddels een offerte voor herstel van de zalmschouw naar de gemeente gegaan. Nu hopen we dat er snel wat mee gebeurt."

Crisistijd
Wat de miniatuurmolen wil Stien van den Berg eveneens dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en geld beschikbaar stelt. "De molen heeft namelijk een bijzondere geschiedenis", vertelt ze. "De bouw ervan vond plaats in 1938. Het was toen crisistijd en de toenmalige Lekkerkerkse burgemeester Roos leek het een goed idee om een groep jonge werkloze mannen met dit project aan het werk te zetten." Op Koninginnedag 1938 werd de molen, in aanwezigheid van de schooljeugd, feestelijk en onder het gezang van het lied 'Molentje, molentje hoog in de wind' onthuld. 

De molen stond vervolgens vele jaren aan de Koninginneweg, vlak bij het oude voetbalveld van vv Lekkerkerk. In 1964 vond er een renovatie plaats door Arie van Zoest, die ooit als werkmeester 28 jaar eerder mede aan de wieg van het bijzondere project stond. In 1980 verkaste de molen naar de tuin van dienstencentrum De Boomgaard aan de Talmastraat. Jilles Mudde zorgde de eerste jaren voor het onderhoud. Later raakte de molen in verval en in 1998 leek ze definitief verloren te gaan. Weer stond een groep vrijwilligers op om de restauratie ter hand te nemen. De gemeente Nederlek betaalde het project. De molen werd vervolgens in 2007 geplaatst in het dierenparkje aan de Oosterhof. Daar is het begin dit jaar weggehaald door gemeentewerken.

Verhalen
Sinds 8 januari jongstleden staat de molen op het terrein van Cees van der Graaf. Niet zonder reden. "Ik hoorde de verhalen over deze miniatuurmolen en de toestand waarin zij verkeerde", zegt de oud-wethouder van gemeente Nederlek. "Dat zette me aan het denken en bracht me op het idee om hier op mijn werf een timmermanswerkplaats te realiseren waar de molen in haar oude staat teruggebracht kan worden. Ik stel daarvoor de ruimte graag beschikbaar aan mensen die het leuk vinden om er met elkaar aan te werken. Daarbij denk ik aan gepensioneerden met een verleden in de bouw, maar ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. In die zin lijkt het project enigszins op wat burgemeester Roos in 1938 op touw zette."

Het project moet dit voorjaar van start gaan. Mensen die mee willen doen kunnen zich volgens Van der Graaf nu al aanmelden. "De eerste enthousiastelingen hebben we al binnen. Ook komen we graag in contact met personen die gereedschap willen schenken of uitlenen. Daarnaast leven er plannen om een boekje uit te brengen over de miniatuurmolen van Lekkerkerk. Vanaf deze plaats doen we een oproep aan iedereen om foto's en herinneringen te delen met de historische vereniging. Dat kan door te bellen met Stien van den Berg: 06-12111091."

Het geld voor de restauratie van de molen zal gemeente Krimpenerwaard moeten komen, zo stellen Van der Graaf en Van den Berg. "Men heeft de zorg voor de molen overgenomen van de voormalige gemeente Nederlek. Dat is nu vier haar geleden en dus 4 keer 250 euro. Dus zouden we willen zeggen: neem je verantwoordelijkheid en kom je verplichting na."

Jan Timmer

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }