• Mariëtte Bac-Engels: 'Ik ben dezelfde persoon gebleven, maar dan slanker'.
• Mariëtte Bac-Engels: 'Ik ben dezelfde persoon gebleven, maar dan slanker'. (Foto: wijntjesfotografie.nl)
Vallen en opstaan

Mariëtte Bac veertig kilo lichter na maagverkleining: 'Ik blijf dezelfde persoon'

  •   1055 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Precies een jaar geleden onderging Mariëtte Bac-Engels (50) een maagverkleining. Nu, veertig kilo lichter, telt ze haar zegeningen. "Maar", zegt ze: "Geluk hangt niet van je gewicht af. Ik blijf dezelfde persoon."

Ze laat een foto van zichzelf zien van ruim een jaar geleden. Ze staat naast Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst, tijdens de opening van het Van Bronckhorst-sportveld in Krimpen aan den IJssel, waar ze als voorzitter van Stichting Fair Chance nauw bij betrokken was. Maar je moet goed kijken om in de vrouw op de foto de Mariëtte Bac van nu te ontdekken. "Ik kijk er zelf ook met een dubbel gevoel naar", erkent ze. "Ik was destijds zo'n veertig kilo zwaarder, maar het bepaalde niet mijn zelfbeeld. Ik weet nog dat ik die dag vond dat ik er heel leuk uitzag, met mooie kleren aan. Voor mezelf ben ik dezelfde persoon gebleven, maar dan in slankere vorm."

Het is het verhaal van haar leven, waarin gewicht altijd al een grote rol heeft gespeeld. Niet zozeer voor haarzelf, wel voor anderen zegt ze: "Ik heb talloze diëten gevolgd en onderzoeken laten doen met 'nul resultaat'. Het waren vooral anderen die me op mijn gewicht wezen. Als ik vroeger bijvoorbeeld een ijsje at met onze vriendengroep kreeg ik als enige de opmerking: 'zou je dat nou wel doen?' Als thuis de snoeppot leeg was, kreeg ik de schuld, terwijl mijn zus het had gedaan. Natuurlijk ben ik regelmatig onzeker geweest door mijn gewicht, vooral in de pubertijd. Maar ik vond mezelf niet dik, eerder volslank. Ik woog op mijn zeventiende 80 kilo, bij een lengte van 1.68 meter. Maar gewicht is ook maar een getal. Dat bleek toen de dokter mij nog een keer op de weegschaal liet plaatsnemen, omdat hij dacht dat ik lichter was. Pas toen de weegschaal nogmaals 80 kilo aangaf vond hij dat ik actie moest ondernemen om af te vallen."

Humor
Ze is geboren en getogen in Amsterdam, waar cynische humor de boventoon voert. "Ofwel humor over de rug van een ander, in mijn geval dus mijn gewicht. Toch heb ik me nooit in een hoekje laten drukken. Daar paste ik voor."

Ze zat op balletdansen en deed dat vol overgave. "Ook dat was soms confronterend. Kreeg ik de opmerking dat ik beter niet tussen die slanke meisjes kon gaan staan, omdat ik dan uit de toon viel. Eigenlijk, terugdenkend, krijg je veel rotopmerkingen, al zijn die lang niet altijd zo bedoeld. Toen wij met vrienden op vakantie waren, werd me gevraagd of ik me voor hen inhield. Blijkbaar hadden ze verwacht dat ik de hele dag aan het eten was. Nou, ik ben helemaal geen 'snaaier'. Nooit geweest ook."

Een auto-ongeval in 2010 deed haar situatie geen goed. "Ik kreeg een dubbele whiplash toen twee auto's achterop me knalden. Dat heeft een enorme impact op mijn gezondheid gehad, zelfs zo zeer dat ik er ook mijn baan door verloor. Ik kon me niet meer concentreren, alles kwam versterkt binnen en mijn nek en bovenrug zaten op slot. Ik werd enorm in mijn mobiliteit beperkt. Ik fietste en wandelde graag, maar dat ging niet meer. Ik kwam steeds meer aan, waardoor ik in een vicieuze cirkel terechtkwam. Doordat ik dikker werd, kon ik nog slechter uit de voeten."

Maagverkleining
Haar uitweg zocht en vond het voormalige VVD-raadslid in een maagverkleining. Het grootste deel van haar maag werd verwijderd, waardoor ze nog maar kleine porties kan eten. "Ik ben tientallen kilo's kwijt en heb mijn mobiliteit weer terug. Ik ben niet meer constant moe en denk er over om naar de sportschool te gaan."

Op de hockeyclub kan ze op zondag het clubhuis draaien zonder 'kreupel' naar huis te gaan. Mariëtte: "En -ook een enorme vooruitgang- ik kan weer in gewone winkels mijn kleding kopen." Onlangs beleefde ze een leuk uitje door met het gezin naar Disneyland in Parijs te gaan. "Ik was drie dagen lang met mijn man en kinderen op stap en en kon iedere achtbaan in. Het was fantastisch."

De ongemakken neemt ze voor lief. "Veel eten zit er niet meer in. In restaurants neem ik soms alleen een voorgerecht, want bij een hoofdgerecht moet ik de helft laten staan. Ik moet voortdurend keuzes maken. Ach, ik weet waar ik het voor doe."

Op Facebook plaatste ze afgelopen week de volgende boodschap om precies een jaar na haar maagverkleining haar nieuwe-ik te vieren: 'Ik heb me nooit bewust laten beperken door mijn gewicht of mijn zelfbeeld er door laten overheersen. Natuurlijk wist ik dat ik de kilo's met me meedroeg, maar het heeft nooit bepaald wie ik was of hoe ik me voelde. Mijn geluk hing er niet vanaf'. Het leverde haar een stroom aan lieve reacties op, zoals: 'mooi hoor, maar je was al prachtig'.

"Echte schoonheid zit van binnen", zegt ze afsluitend. Ze wil mensen wel iets meegeven: "Denk na voordat je iets zegt over iemands uiterlijk. Hoe onschuldig ook in eigen ogen, het kan enorm kwetsend overkomen.'

Het Kontakt besteedt in 2018 extra aandacht aan mensen die zich niet laten weerhouden door tegenslag en met 'vallen en opstaan' proberen er het beste van te maken. Doorzetters dus. Dit is deel 8. Bent of kent u iemand die in aanmerking komt voor deze serie? Dan kunt u dat doorgeven via 06-53110867 of r.vanderhek@hetkontakt.nl De voorgaande artikelen staan op http://www.hetkontakt.nl

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }