Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Klaartje Plancken, Lia Steeman, Marjolein Vink en Chantal van den Heuvel voor De Oude Apotheek.
• Klaartje Plancken, Lia Steeman, Marjolein Vink en Chantal van den Heuvel voor De Oude Apotheek.

Project 'Vliegende Start' als antwoord op (ondernemers)vragen

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Ondernemers die een antwoord op hun vragen willen, kunnen deelnemen aan het project 'Maak een vliegende Start'.


Aan tafel in 'ondernemerswinkel' de Oude Apotheek, in hartje Schoonhoven, worden Lia Steeman en Marjolein Vink, die aan de basis van het project stonden, geflankeerd door twee startende ondernemers, Klaartje Plancken en Chantal van den Heuvel.

"Het project 'Maak een Vliegende Start' zie ik als een dankbaar steuntje in de rug", zegt Klaartje Plancken. "Ik kreeg na het inschrijven van mijn bedrijf bij de Kamer van Koophandel -in maart dit jaar- klamme handen van wat ik allemaal nog moest doen: hoe kom ik aan een website, een logo en waar vind ik een passende werkplek? Ook niet onbelangrijk: welk tarief moet ik vragen?"

Beeldcoach
De Schoonhovense ondersteunt met haar 'Bureau Plancken' leerkrachten, docenten en pedagogisch medewerkers en geeft ze inzicht in hun eigen handelen. "Dit doe ik door ze te filmen tijdens hun werk. Bij het samen bekijken van de beelden kunnen we zien wat er goed gaat, maar vooral hoe het nog beter kan. Leren van jezelf dus eigenlijk. Daar heeft bijvoorbeeld een leraar die te kampen heeft met een onrustige klas baat bij."

Chantal van den Heuvel is sinds begin vorig jaar zelfstandig ondernemer en zij heeft weer heel andere vragen. "Ik ben naast een parttime baan mijn eigen praktijk De Dageraad Mediation begonnen. Daarmee probeer ik als tussenpersoon de angel uit een conflict te halen, met als doel om scheidende partners weer ouders te laten zijn. De praktijk loopt goed, met als gevolg dat ik op een tweesprong ben beland: doorgaan op de huidige weg of mijn baan opzeggen en alles op mediation zetten. Maar ja: ik heb wel kinderen en een hypotheek, dus het is nogal een stap."

Veelzijdigheid
"Deze twee voorbeelden schetsen de veelzijdigheid van het project", weet Marjolein Vink. Zij maakte als communicatieadviseur/tekstschrijver enkele jaren geleden ook de eerste onzekere stappen op de weg van zelfstandigheid. "De Vliegende Start is voor veel ondernemers interessant: of je nou aan de slag wilt als zilversmid, stukadoor, een winkel wil beginnen of juist al enkele jaren ondernemer bent maar bijvoorbeeld voor een lastige keuze als uitbreiding staat. Daarnaast zijn ook mensen die willen starten vanuit een bijstandssituatie welkom."

"Het idee voor het project 'Maak een vliegende start' ontstond tijdens de in 2014 georganiseerde Startersdag in het Schoonhovens College", vult Lia Steeman -o.a. In4Steps en drijvende kracht achter De Oude Apotheek-, aan. "Daar zagen we waar beginnende ondernemers mee worstelden. Nadat we een luisterend oor vonden bij Stichting Zilverstad Schoonhoven, dat het project initieert, Stichting Ondernemersfonds vervolgens een financiële bijdrage leverde en ook de gemeente en de Rabobank aanhaakten, is het in een stroomversnelling beland. De eerste aanmeldingen zijn binnen en we hebben de nodige ondernemers en mensen uit het bedrijfsleven bereid gevonden om de deelnemers gedurende een half jaar te coachen en ondersteunen."

Retour
Voor de eigen bijdrage van 100 euro per maand kunnen de deelnemers zo'n 1.000 euro aan diensten en producten retour verwachten, rekent Marjolein Vink voor. "Zoals een flexibele werkplek in De Oude Apotheek, een eigen logo en huisstijl, hulp bij het maken van een website en diverse praktische workshops."

Voor het zover is, moeten de ondernemers nog wel door de selectie zien te komen. "Belangstellenden zoals Chantal en Klaartje presenteren hun bedrijf aan een externe commissie. Niet de presentatie op zich geeft de doorslag, maar de inhoud en slagingskans."

Lia tenslotte: "Zelf hebben we er ook baat bij, want Marjolein en ik laten ons eveneens coachen. Bovendien hopen we te leren van de deelnemers en iedereen die bij het project betrokken is. Het moet een ware kruisbestuiving worden."

Alle informatie: http://www.maakeenvliegendestart.nl. Aanmelden kan tot 21 juni.

Robert van der Hek

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten