• Coen Wouda: 'Veel wildbeheerders worden met de dood bedreigd. Dat kan echt niet'. (foto: wijntjesfotografie.nl)
• Coen Wouda: 'Veel wildbeheerders worden met de dood bedreigd. Dat kan echt niet'. (foto: wijntjesfotografie.nl)

Coen Wouda: 'Wildbeheerders zijn geen moordenaars'

Algemeen 2.747 keer gelezen

STOLWIJK • De filmpjes van Saskia van Rooy over de zwanenjacht zetten wildbeheerders in een kwaad daglicht, vindt Coen Wouda van de Wild Beheer Combinatie Stolwijk. "Het is stemmingmakerij. Van Rooy richt zich tot de verkeerde partij."

Coen Wouda is opgegroeid in de polder, werkzaam in de bouw en voorzitter van voetbalvereniging Stolwijk. Hij jaagt in zijn vrije tijd als lid van de Wild Beheer Combinatie Stolwijk op eenden, hazen, fazanten, alsmede op kraaien, ganzen, smienten en knobbelzwanen om schade aan de veehouderij te voorkomen. Dit schade bestrijden gebeurt steeds volgens een besluit van de provincie, aan de hand van ontheffingen, in opdracht van agrariërs.

"Daarvoor gelden strenge richtlijnen. Het gaat gepaard met wekelijkse controles van de politie en medewerkers van de omgevingsdienst, die nagaan of de Flora- en faunawet en overige bepalingen niet worden overtreden. Als je verzaakt, ben je meteen je jachtakte kwijt."

Publiciteit
Wouda zoekt de publiciteit om het beeld in de media bij te stellen. Volgens hem zorgen de recente filmpjes van Saskia van Rooy op televisie en Facebook voor ongekende reacties uit het hele land. Hij maakt zich zorgen. "Wildbeheerders worden als moordenaars gezien. Velen worden nu bestookt met doodsbedreigingen. Je staat er van versteld hoeveel aangiften er momenteel bij de politie liggen. Dit kan echt niet. Wij zijn geen criminelen."

De woordvoerder van de Stolkse wildbeheerders vraagt om wederzijds respect. "Het lijkt er op of wij stelselmatig alle knobbelzwanen uitroeien, zoals Van Rooy beweert. Het is een koud kunstje om een filmpje te maken met een mix van oude en recente beelden, die niets met ons van doen hebben. Intussen provoceert ze de beheerders, die zich bezighouden met schadebestrijding. Gewapend met een camera lokt ze voortdurend reacties uit. En dat beperkt zich niet tot de openbare weg. Ik heb haar zelfs 's avonds in haar auto voor mijn deur zien staan. Wij worden al vele maanden achtervolgd door Van Rooy en handlangers. Je wordt uitgemaakt voor zwanenkiller en ook je privé leven wordt hierbij betrokken, te gek voor woorden."

Fair
Van Wouda mag Saskia van Rooy best opkomen voor de knobbelzwanen. "Daar hebben wij geen problemen mee als het op een faire manier gebeurt. En vooral op het juiste adres, bij diegene die het besluit genomen heeft om over te gaan tot het verlenen van een ontheffing, de politiek, dus de Provincie in dit geval. Ik vind het ook mooie dieren en dood ze liever niet, maar ik durf wel mijn verantwoording te nemen als wildbeheerder. Wat zeker niet betekent dat we zomaar stelselmatig alle knobbelzwanen afschieten. Ook wij doen verplicht mee aan tellingen en zijn verplicht alle afschotgegevens te registreren in een online databank."

Hij haast zich te zeggen dat de Wild Beheer Combinatie niets te maken heeft met het zwanendriften. "Daar hebben wij op geen enkele manier een relatie mee, hoewel we wel vrezen dat het verbod van het driften tot een toename van het aantal knobbelzwanen zal leiden."

Wild Beheer Combinatie Stolwijk heeft – om escalatie te voorkomen – al op 4 januari aan de bel getrokken bij de politie, die burgemeester Tjerk Bruinsma in kennis stelde van de zorgen. "Ik kan niet anders zeggen dat de burgemeester zijn verantwoording heeft genomen. Hij gaat hier zeer zorgvuldig mee om en spreekt met alle betrokkenen. Wij hopen dat deze situatie zich spoedig normaliseert."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Invulling voormalig IHC-terrein: kansen voor woningen, natuur en recreatie Nieuws gisteren
Afbeelding
Inclusieve picknicktafel in Middenweteringpark Krimpen a/d IJssel Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden