• Ontlading bij Patrick Roest na de gewonnen 1.500 meter tijdens het NK Allround. (foto: Stephan Tellier)
• Ontlading bij Patrick Roest na de gewonnen 1.500 meter tijdens het NK Allround. (foto: Stephan Tellier)

Patrick Roest plaatst zich dankzij brons voor wereldbekerwedstrijd: ‘doel bereikt’

Sport 569 keer gelezen

HEERENVEEN/LEKKERKERK • Patrick Roest is afgelopen weekend derde geworden op het NK Allround in Heerenveen. Daarmee heeft de Lekkerkerker zich geplaatst voor de eerstkomende wereldbekerwedstrijd.

Een podiumplaats in het eindklassement moest tot mogelijkheden behoren, wist Patrick Roest toen hij vrijdag startte op het NK Allround in Heerenveen. Topfavorieten als Sven Kramer, Koen Verweij, Wouter Olde Heuvel en Jorrit Bergsma ontbraken immers. Niettemin moest de Lekkerkerker er voor knokken. Met het brons in het eindklassement, drie persoonlijke records én plaatsing voor de komende wereldbekerwedstrijd in Stavanger werd het ultieme doel bereikt.

Supporters
Vrijdag begon Patrick het toernooi met een vierde plaats op de 500 meter in 37.13 seconden. Zijn positie in het tussenklassement werd zaterdag, aangemoedigd door een supportersschare uit Lekkerkerk, verstevigd met een vijfde plaats op de 5.000 meter in een persoonlijke recordtijd van 6.28,80. 

Het hoogtepunt kwam op zondagmiddag. Zijn 1.500 meter was een geweldige uitschieter. Patrick schaatste naar een persoonlijk record in 1.46,83. Tot de laatste rit bleef het spannend, maar ook klassementsleider Jan Blokhuijsen moest meer dan een seconde toegeven op Patrick.

Na de 1.500 meter stond Patrick tweede in het tussenklassement. Ploeggenoot Douwe de Vries werd tweede op de afsluitende 10.000 meter, waardoor de Lekkerkerker derde stond.

"Op de 10.000 meter moest ik diep gaan om Arjan Stroetinga in het algemeen klassement voor te blijven. Dat is gelukkig gelukt", kijkt Patrick tevreden terug.

Zijn prestaties bij het schaatsteam van Jac Orie zijn nog steeds groeiende. "Plaatsing voor de wereldbekerwedstrijd in Stavanger was het hoofddoel en dat heb ik bereikt. Maandag ben ik even thuis in Lekkerkerk om mij dinsdag weer aan te sluiten bij de ploeg. Halverwege de week vliegen we naar Noorwegen."

Hein Otterspeer
Patrick's ploeggenoot Hein Otterspeer verdedigde tijdens het gelijktijdig gehouden NK Sprint zijn Nederlandse titel. Na een voor Hein dramatische val vrijdag op de 1.000 meter kon hij zijn klassement vergeten. "Heel zuur voor hem", aldus Patrick. "Hij was de grote favoriet."

Patrick's zus Natasja, tegenwoordig schaatsend voor de Friese schaatsselectie, stond als eerste reserve geplaatst voor het NK allround bij de dames. Door de afmelding van een rijdster kon zij vrijdag toch aan de start verschijnen, al was dat nog even snel schakelen.

Na een goed verlopen 500 meter was Natasja niet tevreden met haar 3.000 en 1.500 meter, waarmee zij laatste in het eindklassement werd.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Het erepodium met rechts Patrick Roest. (foto: Stephan Tellier)
• Natasja Roest mocht alsnog meedoen aan het NK. (foto: Stephan Tellier)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden