Afbeelding

NVWK zoekt leefgebied weidevogels

112 142 keer gelezen

krimpenerwaard • Om de weidevogels voor de Krimpenerwaard te behouden gaat de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard boeren benaderen om enkele percelen in te richten als vochtig, kruidenrijk terrein.

Volgens Joke Colijn richt de werkgroep zich in de Krimpenerwaard vooral op leefgebieden met open grasland. "Er wordt nauw samengewerkt met het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard, dat van de provincie opdracht heeft gekregen om actie te ondernemen. Scherper toezicht hoort daar bij. Financiële beloning van veehouders die een weidevogelbeschermingscontract afsluiten zal vaker dan in het verleden afhangen van de resultaten. Daarnaast wordt het beheer flexibeler en kan tijdens het seizoen verschuiving van contracten plaatshebben: van percelen waarop geen weidevogels worden gevonden naar percelen die meer resultaat te zien geven."

De NVWK meldt in het orgaan 'De Waardvogel' tevens dat er in het afgelopen jaar meer nesten van weidevogels in het poldergebied zijn aangetroffen. Weidevogelcoördinator Klaas de Mik kon echter niet aangeven of het heeft geleid tot een groter aantal jongen dat in het voorjaar van 2015 is uitgevlogen. "Wel steekt het aantal gunstig af tegen de negatieve landelijke trend", aldus Colijn. De NVWK roept zijn leden op een weidevogel te adopteren en speelt daarmee in op de campagne 'Weidoptie' van de Milieufederatie. Voor het inrichten van 'kuikenland' is volgens de initiatiefnemers 50.000 euro nodig. Boeren in de Krimpenerwaard worden benaderd om percelen af te staan voor de weidevogels. "Voor 5 euro kunnen mensen al een bijdrage leveren aan het behoud van de vogelstand", aldus Joke Colijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden