Afbeelding

Schakers krijgen pak slaag

Sport 101 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De Krimpense schakers hebben het niet getroffen met hun competitieprogramma. De wedstrijdleider zette meteen de sterkste teams tegenover het Krimpense achttal. De eerste twee duels werden met forse cijfers verloren. Na een grote nederlaag tegen Promotie uit Zoetermeer gaf Oegstgeest '80 de Krimpenaren een flink pak slaag: 6,5-1,5.

"We werden afgeslacht als makke lammeren”, zei achtste bordspeler Jason Zondag. Het verschil in elo-rating - een puntensysteem dat de speelsterkte van schakers aangeeft - was fors. Oegstgeest '80 telde diverse kanonnen en is daarom favoriet voor de titel. Krimpen ondervond de kracht van dit team in een directe confrontatie.

In de speelzaal in Leiden trof Harold van Dijk internationaal meester Fred Slingerland en kreeg al spoedige een matige stelling op het bord. Volgens omstanders leek de Krimpense kopman zelfs snel te gaan verliezen, maar hij was juist de enige die won. Van Dijk worstelde en kwam boven. Jason Zondag stond op het oog eveneens heel slecht in de opening, wat hem toch niet vaak overkomt. Achteraf bleek dat het best meeviel. Jason Zondag kromde rug en kwam terug in de partij, maar verknoeide vervolgens het eindspel. De Krimpenaar spreekt van een vormcrisis. Verder was er nog een snel halfje voor Dick Brus die tegen een kansrijke stelling aankeek, maar genoegen nam met remise.

Slachtbank

De rest ging als makke lammeren naar de slachtbank. Marcel Glissenaar nam het op tegen internationaal meester Nebojsa Nikolic, het broertje van grootmeester Predrag Nicolic. Nebojsa Nicolic was waarschijnlijk opgelucht dat hij niet tegenover Henk Greevenbosch zat, die hem ooit remise aftroggelde.

Als allerlaatste Krimpense schaker was Rob van Keulen nog bezig. De afloop daarvan hebben de meeste teamgenoten niet eens afgewacht, want de helft ging alvast naar huis. Ze vermoedden dat het duel in remise zou eindigen, maar tegenstander Eric van 't Hof wist de gesloten stelling met enkele pionoffers open te breken en het duel in de tijdnoodfase te beslechten. Van Keulen verloor tenslotte door tijdsoverschrijding.

"Het positieve is dat we nu de twee sterkste teams hebben gehad en dat het in theorie nu makkelijker moet worden om punten te scoren. Dat is hard nodig, als we niet in degradatienood willen komen”, aldus Jason Zondag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden